Partikelexponering i arbetslivet: Olika miljöer men samma risker? - PiA

Detta projekt har nyttjat material och data från tidigare studier som undersökt hur partikelexponering i olika metall-industrier påverkar hälsa. Medan tidigare studierna fokuserat på enskilda arbetsmiljöer, och hälsopåverkan på enskilda organ eller inflammation så har detta projekt undersökt hur generell partikelexponering i metallindustrin, oavsett arbetsmiljö, kan påverka kroppen, där påverkan på lungorna, levern, njurarna, hjärta-kärl samt inflammation undersökts.

Projektperiod: 2022-07-01 - 2024-07-01
FoU-program: 4/2021

Risk

Exponering

Gränsvärde

Syfte

Syftet med projektet var att få en bredare förståelse för hur partikelexponering i metallindustrin påverkar hälsa. Vi vill förstå vilka risker som är specifika för enskilda arbetsmiljöer, men också vilka risker som kommer av att arbeta i en partikeltyngd miljö generellt. Projektidén grundar sig i att studera effekter brett över olika biologiska system, från lungorna, till kardiovaskulära systemet dit många partiklar kan ta sig, samt slutligen lever och njure där metabolisering och exkretion sker

Genomförande

Studien omfattar fem kohorter med totalt drygt 400 individer med insamlade individuella exponeringsdata för partiklar i olika storleksfraktioner samt för specifika ämnen i respektive industri. Biologiska effekter undersöktes genom att analysera totalt 23 olika biomarkörer i blod eller urin som indikerar påverkan på olika organ eller påverkan på inflammation. Nivåerna av biomarkörer korrelerades mot exponering för damm generellt, samt för enskilda ämnen (kvarts och kobolt).

Resultat

Resultaten av analyserna visade att det finns en signifikant positiv korrelation mellan exponering för damm i metallindustrierna och levermarkören ALAT, samt för metaboliten triglycerider, medan ingen signifikant korrelation kunde ses för övriga biomarkörer. Resultaten visar möjligt samband mellan exponering för oorganiskt damm och påverkan på levern och lipidmetabolism. Dessa samband har tidigare främst studerats i utomhusmiljö, och studien belyser ett behov av mer forskning på dessa system.

Alexander Hedbrant

Dr,

Örebro universitet