Hjälp för det andra offret: Handlingsplan för stöd till hälso- och sjukvårdspersonal involverade i patientskador

Antalet patientskador ökar i Sverige. När patienter skadas i vården påverkas även personalens hälsa. Känslor av skuld och bristande kompetens leder till stressreaktioner. Det finns en risk för så kallade posttraumatiska stressreaktioner för dem som är inblandade när patienter skadas. Projektet har tagit ett stödprogram med hjälp av gruppsamtal för personal som är inblandade i tillbud och avvikelser i vården.

Projektperiod: 2011-01-01 - 2012-12-31
FoU-program: 2/2010

Metoder, verktyg och utrustning

Arbetsorganisation

Syfte

Projektet skulle ta fram instrument för att hitta medarbetare som riskerar skadliga stressreaktioner när en patient skadas. Dessutom ville forskarna utveckla ett stödprogram som bygger på så kallade dialoggrupper för anställda som är inblandade i patientskador.

Genomförande

Projektet startade samtalsgrupper vid Astrids Lindgrens barnsjukhus. Trettioen deltagare var med i fem grupper. Programmet utvärderades och utvecklades med hjälp av enkäter, intervjuer, så kallad deltagande observation och dokumentanalys.

Resultat

Deltagarna uppskattade deltagandet i gruppen och menade att det saknas forum för att diskutera svåra händelser i vanliga fall. Alla deltagarna hade upplevt avvikelser eller tillbud. De ansåg att samtalsgruppen var positiv för både arbetsmiljön och patientsäkerheten. Grupperna kan också ge återkoppling till organisationen och bidra till dess utveckling. Resultaten sprids i vetenskapliga tidskrifter och Läkartidningen. Dessutom förmedlas de via nyhetsbrev och möten.

Mats Brommels

Professor,

Karolinska Institutet