Träning till bättre hälsa vid ledgångsreumatism

Ledgångsreumatism (reumatoid artrit) är en inflammation i lederna som inte bara ger begränsningar i vardagen utan också ökar risken för hjärtkärlsjukdom. Fysisk träning leder till minskad risk för hjärtkärlsjukdom och i allmänhet till minskad inflammation. Studien undersökte effekterna av ett träningsprogram för patienter med ledgångsreumatism. Bland annat förbättrades den självskattade hälsan och känslan av att vara funktionshindrad.

Projektperiod: 2011-01-01 - 2014-12-31
FoU-program: 3/2010

Utvärdering och uppföljning

Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven

Syfte

Studien skulle undersöka effekterna av ett tvåårigt träningsprogram för patienter med ledgångsreumatism när det gäller självskattad hälsa, kondition, inflammation och hjärtfunktion med mera.

Genomförande

200 patienter med ledgångsreumatism (reumatoid artrit) deltog i minst två 30-minuters träningspass per vecka. Passen innebar träning av både styrka och kondition. Dessutom skulle deltagarna vara fysiskt aktiva på en måttlig nivå minst fem gånger i veckan. Deras hälsa och allmäntillstånd mättes med blodprover, kliniska tester, funktionstester, vävnadsprov från muskler, frågeformulär och skattningsskalor. En kontrollgrupp som inte tränade deltog också. Dessutom studerades särskilt effekten av träningen på hjärtfunktionen hos 20 av deltagarna. Det skedde med hjälp av ultraljudsundersökningar, konditionstest, blodprov med mera.

Resultat

Betydliga förbättringar sågs när det gällde främst självupplevd hälsa och funktionshinder. Hjärtundersökningen visade att deltagarna hade mer stela blodkärl än andra i samma ålder, vilket bekräftar vad tidigare studier av patienter med ledgångsreumatism visat. De viktigaste faktorerna för att hålla igång träningen efter programmet var stöd och tilltro till den egna förmågan, inte sjukdomsaktivitet eller funktionshinder. Kunskaperna från projektet har bidragit till en lärobok om fysisk aktivitet vid ledgångsreumatism och sprids via vetenskapliga tidskrifter.

Ingrid Lundberg

Professor,

Karolinska Institutet