Patientutbildning och träning jämfört med kirurgisk denervering vid smärtsam artros i handled eller fingerled: två randomiserade kontrollerade studier

Artros är en folksjukdom och livstidsrisken för att utveckla handartros är 47% hos kvinnor. Artros ger smärta och stelhet vilket leder till sänkt livskvalitet och funktionsförlust. De kirurgiska metoderna vid handartros (steloperation eller protes) ger försämrad funktion i form av nedsatt rörlighet eller har hög komplikationsfrekvens. Att hitta metoder som minskar smärta, bevarar rörlighet, har få komplikationer och ger en snabb återgång till tidigare funktionsnivå och arbetsförhet är angeläget.

Projektperiod: 2025-05-09 - 2027-05-09
FoU-program: Ansökan efter godkänd Idébeskrivning

Utvärdering och uppföljning

Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven

Syfte

Syftet är att undersöka om kirurgisk denervering är mer effektivt än patientutbildning och ledspecifik träning vid smärtsam artros i handled eller fingerled. Denervering bevarar rörlighet, har låg komplikationsfrekvens och är en tekniskt enkel operation, varför metoden kan få stor spridning som kirurgisk förstahandsmetod om den är effektiv. Denervering har visat sig minska smärta och öka funktion i flera fallserier, men det saknas randomiserade kontrollerade prövningar av operationsmetoden.

Genomförande

I två studier med 140 respektive 90 deltagare utvärderas effekten av kirurgisk denervering av handled respektive proximal interfalangealled jämfört med en kontrollbehandling i form av patientutbildning och ledspecifik träning. Deltagarna lottas slumpmässigt till antingen operation eller träning. Handledsdenerveringsstudien genomförs tillsammans med Malmö handkirurgiska klinik. Rekryteringen till studierna pågår, och patientunderlaget är stort, varför studierna beräknas bli klara inom några år.

Resultat

Patientutbildning och träning, "artrosskola", har visat sig vara effektivt vid knä- och höftartros. Forskning kring effekten av patientutbildning och träning vid handartros är bristfällig. Denervering har i mindre icke-kontrollerade studier visat sig ha god effekt, men större randomiserade vetenskapliga studier saknas. Vi förväntar oss att våra studier kommer att visa om dessa behandlingsmetoder ger minskad smärta och ökad patientupplevd funktion samt vilken metod som är mest effektiv.

Elin Swärd

MD, PhD,

Karolinska Institutet