Betydelsen av yrkesmässig exponering för olika typer av luftföroreningar avseende risken att utveckla reumatoid artrit.

Ledgångsreumatism (reumatoid artrit) är en relativt vanlig sjukdom. Den leder ofta till handikapp och hög sjukfrånvaro. Tidigare forskning har visat att cigarettrökning kan orsaka sjukdomen hos dem som har ökad risk att drabbas av den. Forskarna bakom projektet har undersökt  om även andra luftföroreningar än cigarettrök, främst sådana som är vanliga i yrkeslivet samt avgaser från trafik, också ökar risken att insjukna i ledgångsreumatism. Ett samband sågs för textildamm, mineralolja, lösningsmedel och dieselavgaser om man under en längre tid utsätts för dessa ämnen i arbetet.

Projektperiod: 2013-01-01 - 2016-12-31
FoU-program: 4/2012

Utvärdering och uppföljning

Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven

Syfte

Projektet skulle främst undersöka om olika luftföroreningar som är vanliga i arbetslivet, som dieselavgaser, svetsrök, damm från textilier, lösningsmedel med flera, ökar risken för ledgångsreumatism.

Genomförande

Projektet använde data från EIRA, där ett antal personer som nyligen drabbats av ledgångsreumatism fick frågor om arv, livsstil och miljö. EIRA:s databas innehåller uppgifter från 3.500 personer som insjuknat och 5.200 kontroller. Forskarna hämtade information om exponeringar av 45 olika ämnen/föroreningar i yrkeslivet samt ställde frågor om hur många timmar per vecka man utsatts för ämnet och under hur lång tidsperiod. Data hämtades från Patientregistret, Kvalitetsregistret för reumatisk sjukdom och Läkemedelsregistret. Olika statistiska metoder användes för att analysera materialet. Preliminära resultat från en systerstudie i Malaysia visar att textildamm kraftigt ökar risken för ledgångsreumatism. Resultaten från dessa bägge studier jämfördes med varandra.

Resultat

Projektet ger besked om vilka luftföroreningar som påverkar lungorna på ett sätt som bidrar till bland annat ledgångsreumatism. Yrkesmässig exponering för textildamm innebar en ökad risk för ledgångsreumatism. Ett sådant samband sågs också för dieselavgaser, lösningsmedel och mineralolja. Kunskaperna ger en god grund för förebyggande arbete inom arbetsmiljö och trafik/boendemiljö. Studien ger också mer allmän kunskap om vilken roll lungorna spelar för uppkomsten av ledgångsreumatism. Resultaten presenteras i vetenskapliga tidskrifter och på konferenser. Dessutom sprids de via tidskrifter till reumatologer och patientföreningars medlemmar.

Lars Alfredsson

Professor,

Karolinska Institutet