Från välfärdsstat till välfärdssamhälle

Den offentliga sektorn har fått minskad roll som producent av välfärd när allt fler privata aktörer kommit in på marknaden. Individuell valfrihet och konkurrens har fått ett större utrymme. En grupp svenska forskare har gått igenom statistik och forskning inom området. Resultatet har blivit en antologi om välfärdstjänster som ger en bild av konsekvenserna av och kunskaperna om konkurrensutsättning.

Projektperiod: 2010-06-14 - 2011-08-31
FoU-program: 3/2010

Förebygga

Främja

Syfte

Antologiförfattarna skulle undersöka några övergripande frågor inom skola, förskola, sjukvård, äldreomsorg, missbrukarvård samt arbetsmarknadspolitik: Hur långt har konkurrensutsättningen gått? Vilka är producenterna? Vad säger forskningen om konsekvenserna? Vilka är tendenserna? Utöver antologiredaktören skulle sju olika forskare, i sex kapitel, ta sig an dessa frågor.

Genomförande

Forskarna bakom antologin har gjort genomgångar av publicerad forskning inom området. Utöver forskningssammanställningarna har de beskrivit hur utvecklingen mot privat tjänsteproduktion inom vård, skola och omsorg sett ut hittills och hur den ser ut idag. Historiken och lägesbeskrivningen bygger huvudsakligen på statistik från SCB, Arbetsförmedlingen och Kommundatabasen hos SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Resultat

Antologin ger en bild av tjänsteproduktionen inom olika områden av välfärdssektorn och vad forskningen visar om konsekvenser och utvecklingstendenser. den beskriver också nuläget och ger en historisk översikt. Resultaten har sammanställts i en antologi som sprids via SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) förlags-, konferens- och medlemsverksamhet.

Laura Hartman

Docent,

SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle