En extrem arbetsmiljösituation under COVID-19 pandemin: Förebyggande insats efter traumatiska händelser i frontlinjen

Hälso- och sjukvårdspersonal har under COVID-19 pandemin upplevt traumatiska händelser i stor omfattning, vilket kan leda till obehagliga och påträngande minnen och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Behovet är stort av en enkel intervention. Vi har utvecklat en intervention som är enkel nog att implementeras digitalt.

Projektperiod: 2021-01-01 - 2024-01-01
FoU-program: Temautlysning Covid-19

Förebygga

Främja

Syfte

Att undersöka om en enkel kognitiv uppgift kan minska förekomsten av arbetsrelaterade påträngande minnen av traumatiska händelser i samband med COVID-19 pandemin.

Genomförande

Hälso- och sjukvårdspersonal som jobbade under COVID-19 deltog i randomiserad kontrollerad studie om interventionen enligt plan (effektutvärdering), baserat på pilotarbete (Singh et al., 2022a; 2022b; 2021). Processutvärdering av den interventionens anpassning, användning och potentiella förbättring i arbetssammanhang inkluderade kvalitativ datainsamling från pilotstudier med sjuksköterskor, intervjuer med deltagare och utforskning av digitalisering av interventionen (Gamble et al., 2021).

Resultat

Interventionen reducerade antalet påträngande minnen jämfört med kontrollbetingelsen, och ledde till färre symtom på posttraumatisk stress vid 1, 3 och 6 månaders uppföljning (Kanstrup et al., under review;). Samtidigt bedömdes interventionen som lovande och fristående, enligt intervjuer med deltagare, Studien gav också viktig information om sjukvårdspersonalens upplevelser och behov (Ahmed Pihlgren et al., 2024).

Emily Holmes

Prof,

Uppsala universitet