Det behövs mer effektiv rehabilitering och eftervård för dem som drabbas av stroke. Det skulle ge mindre lidande för de drabbade och minskade samhällskostnader. Projektet har undersökt flera olika sätt, inklusive läkemedel och fysisk aktivitet, att ge strokedrabbade bättre vård och rehabilitering.
Utvärdering och uppföljning
Projektet skulle undersöka hur så kallad multimodal stimulering och fysisk träning kan ge bättre funktion och läkning för strokedrabbade. Forskarna skulle också ta fram tänkbara läkemedelsbehandlingar.
Forskarna antog att vissa proteiner spelar in för hur väl strokepatienter kan rehabiliteras och återfå sina tidigare funktioner. De genomförde studier på möss med stroke som fick tillskott av en viss peptid (C3a) och även av hur man kan tillföra den till kroppen på bästa sätt. De undersökte också patienter som fick rytm- och musikbehandling (RMBI) och rida häst i sin strokerehabilitering. Utvärderingen skedde bland annat med test av minne och greppstyrka.
Studien visar halten av en så kallad peptid (C3a) i kroppen styr hur hjärnceller, astrocyter, reagerar på stroke. Tillförsel via näsan verkar vara ett säkert och effektivt sätt att petiden på. Den delstudien ger även allmänna kunskaper om vad som sker i hjärnan vid stroke och Alzheimers. Multimodal stimulering i form av rytm- och musikbehandling samt hästridning gav positiva effekter för strokedrabbade patienter. Resultaten sprids främst via vetenskapliga tidskrifter.
Göteborgs universitet
Reumatoid artrit, RA (även kallad ledgångsreumatism), påverkar hälsa, livskvalitet och arbetsförmåga. Det är den vanligaste inflammatoriska ledsjukdomen. Studien jämför olika...
Implementering
Utvärdering och uppföljning
Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven
Artros är en folksjukdom och livstidsrisken för att utveckla handartros är 47% hos kvinnor. Artros ger smärta och stelhet vilket...
Utvärdering och uppföljning
Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven