Multipel skleros, MS, är en relativt vanlig neurologisk sjukdom. Sjukdomen leder ofta till funktionsnedsättning och oförmåga att arbeta. Projektet har undersökt vilka faktorer som kan avgöra arbetsförmåga vid MS. Målet är bättre sjukintyg, rehabilitering och hjälpande åtgärder.
Arbetsförmåga
Förebygga
Projektets syfte var att hitta de medicinska, kognitiva och socialmedicinska faktorer som hänger samman med arbetsoförmåga hos MS-sjuka. Det kan handla om inflammationsmarkörer samt fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar. Projektet skulle också ta fram en strukturerad metod för att hitta dessa faktorer vid neurologmottagningarna och tidigt i sjukskrivningsprocessen sätta in rätt behandling och rehabilitering.
Studien innefattade 80 personer med MS. En del av projektet undersökte faktorer som föregick arbetsoförmåga hos MS-sjuka, en annan del tog fram metoder som neurologkliniker kan använda för att förstärka arbetsförmågan. Data samlades in vid två neurologiska kliniker. Det handlade bland annat om tid för insjuknanden, funktionsnedsättningar, mätning av så kallat MS-plack och uppskattning av kognitiv funktion. Dessutom testades deltagarnas gångförmåga. Deras självskattade arbetsförmåga och uppgifter om krav i arbetet togs också med i studien. Data om sjukskrivningar med mera samlades in från exempelvis Försäkringskassan. Utifrån de faktorer som visat sig ha betydelse för arbetsförmågan föreslogs åtgärder för deltagarna.
Behandling med substansen natalizumab visade en mycket positiv effekt på arbetsförmågan. Framförallt för dem som nyligen insjuknat och inte hade så stor funktionsnedsättning. Inflammation vid MS var negativt inte bara för sjukdomen utan även arbetsförmågan. Även små förändringar av gångförmågan vid MS är ofta negativt för förmågan att arbeta, att kunna gå en sträcka är avgörande i många yrken. Resultaten visar att de flesta med MS kan arbeta, men att det krävs stöd i form av exempelvis bra läkemedelsbehandling. Studien ökar möjligheterna för MS-sjuka att vara kvar i arbete. Resultaten sprids genom vetenskapliga publikationer, artiklar i dagspress samt politiska forum.
Docent, Överläkare i Neurologi,
Umeå universitet
Psykisk ohälsa bland unga utgör en viktig samhällsutmaning idag, liksom långvarig sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa. Kunskapsläget är dock...
Arbetsförmåga
Bakomliggande faktorer
Förebygga