Tarmfloran som ett diagnostiskt och terapeutiskt mål vid behandling av åderförkalkning.

Åderförkalkning kan leda till allvarliga sjukdomar. Projektet har studerat hur bakterier påverkar åderförkalkning och om de påskyndar utvecklingen av hjärtkärlsjukdom. Projektet har undersökt patienter med åderförkalkning och deras bakterieflora samt utfört studier på möss. Studien visar att tarmfloran är förändrad vid åderförkalkning och stroke. Den har lett till en patentansökan och en god grund för vidare undersökningar av förhållandet mellan tarmflora och hjärtkärlsjukdom.

Projektperiod: 2012-01-01 - 2014-12-31
FoU-program: 4/2011

Utvärdering och uppföljning

Cirkulationsorganens sjukdomar

Syfte

Syftet med studien var främst att undersöka om och hur bakteriefloran i magen påverkar åderförkalkning och om en förändrad bakterieflora kan påskynda utvecklingen av tillståndet. Målet var att hitta nya så kallade biomarkörer som kan användas för diagnos och att avgöra om en behandling mot hjärtkärlsjukdom är effektiv.

Genomförande

Projektet genomförde olika tester och experiment för att undersöka det eventuella sambandet mellan förändrad bakterieflora och åderförkalkning. Studien undersökte om patienter med åderförkalkning har förändrad bakterieflora genom att bland annat studera plack (beläggning på blodådrornas väggar) hos patienterna. Projektet genomförde också studier på vanliga och bakteriefria möss.

Resultat

Studien visar att tarmfloran hos patienter med åderförkalkning skiljer sig från floran hos andra (bland annat är förekomsten av en viss typ av bakterie, Colinsella, ökad). Djurförsöken i projektet stöder hypotesen att tarmfloran direkt påverkar uppkomsten av hjärtkärlsjukdom via inflammatoriska processer. Bakteriefloran i munnen visade sig däremot inte kunna användas för diagnostik. Nya så kallade biomarkörer underlättar för både diagnos och behandling. Projetet har lett till en patentansökan och bildar grund för vidare forskning inom området. Resultaten sprids via konferenser och vetenskapliga artiklar.

Fredrik Bäckhed

Professor,

Göteborgs universitet