Processen från frisk till sjuk ? stress, kardiovaskulära riskfaktorer och tidig åderförkalkning

De flesta drabbas av hjärtkärlsjukdom sent i livet. Men fetma, diabetes och tidiga tecken på åderförkalkning har blivit vanligare hos yngre och yrkesverksamma. Stress i arbetslivet kan vara en bidragande orsak. Forskarna ville ta reda på vilken roll stress i arbetslivet och andra faktorer spelar för uppkomsten av tidig åderförkalkning och hjärtkärlsjukdom. Med de kunskaperna kan man förebygga att även personer i yrkesverksam ålder drabbas.

Projektperiod: 2017-10-01 - 2022-09-30
FoU-program: Hjärt-/Kärlsjukdom

Utvärdering och uppföljning

Cirkulationsorganens sjukdomar

Syfte

Projektet skulle undersöka vilken roll stress i arbetslivet och andra faktorer spelar för hjärtkärlsjukdom och risk för sådan sjukdom. Målet var att förebygga hjärtkärlsjukdom hos framför allt yngre och personer i medelåldern.

Genomförande

Forskarna använde data från Statistiska centralbyrån och det stora SCAPIS-registret. De hämtade information om 30.000 personer mellan 50 och 64 år. Bland annat om huruvida de utsatts för stress i arbetslivet, om vikt, blodtryck, tecken på åderförkalkning med mera. Forskarna hämtade också in data från en studie där ett stort antal personer följts under 18 år.

Resultat

Höga krav och låg kontroll på jobbet är kopplat till höga skadliga blodfetter hos kvinnor. Låga krav och låg kontroll är även kopplat till högt blodtryck hos dem. Att arbeta inom ett icke manuellt yrke har en skyddande effekt. Blodtrycket var högre hos personer som gått upp mycket i vikt sedan ungdomen. Bra kondition skyddade mot kranskärlssjukdom hos personer med riskfaktorer som övervikt och högt blodtryck. En stor andel, 42 procent, av till synes friska personer mellan 50 och 64 år hade tydliga förändringar i kranskärlen. Stress och intag av snabba kolhydrater var kopplat till hjärtkärlsjukdom. Resultaten sprids bland annat via vetenskapliga tidskrifter.

Annika Rosengren

Professor, överläkare,

Göteborgs universitet