Färre än varannan anställd har tillgång till högkvalitativ företagshälsovård. Obalans mellan krav och kontroll i arbetet är en viktig orsak till ohälsa, bland annat hjärtkärlsjukdom. Företagshälsovården behöver bli bättre på att arbeta arbetsplatsnära med denna obalans. Projektet prövar en särskild metod (KOF, Krav- och funktionsschemat) för detta.
Förebygga
Utvärdering och uppföljning
Samarbete och samverkan
KOF genomförs som ett strukturerat samtal mellan en anställd och dennes chef under ledning av en person från företagshälsovården som är utbildad i metoden. Det är en metod för dialog kring arbetsförmåga. Projektet ska pröva och utvärdera hur användbart KOF är för arbetsgivare, anställda och företagshälsovården samt dess effekter på rehabilitering, sjukfrånvaro och förtroende för chefen.
KOF innebär att en anställd och chefen går igenom en lista med frågor under ledning av en person från företagshälsovården. Chefen och den anställde samtalar om vilken kravnivå som gäller i jobbet och går igenom den anställdes arbetsförmåga. Förslag på åtgärder läggs fram inom områden där arbetsförmågan understiger kraven. Vid både start och senare uppföljning mäts livskvalitet, sömn med mera med standardiserade mätinstrument. För en liten grupp deltagare registreras dessutom sömnen under tre dygn med särskild teknik. 6–8 enheter inom företagshälsovård runt om i landet deltar. Samtliga anställda vid deras kundföretag som blir föremål för så kallad rehabutredning och där problemet är oklart erbjuds att vara med. Resultaten jämförs med en grupp som får rehabilitering enligt gängse rutiner. Uppföljning sker med en enkät sex veckor efter rehabiliteringen startat. Enkäten innehåller frågor om arbetsförmåga, sömn, tilltro till chefen med mera.
Projektet väntas ge ett tillskott till företagshälsovårdens metoder för att arbeta arbetsplatsnära med rehabilitering och förebyggande åtgärder. KOF kan användas oberoende av bransch och företagsstorlek, ökar möjligheten att tidigt ta reda på vilken rehabilitering som krävs och stärker den anställdes delaktighet. Resultaten sprids via en rapport samt kurser för personal inom företagshälsovården.
Universitetslektor,
Uppsala universitet
Företagshälsovårdens förebyggande arbete har minskat och den får ofta kritik för att sakna kunskap om förutsättningarna i olika branscher. Projektet...
Förebygga
Utvärdering och uppföljning
Samarbete och samverkan