Nyttiggörande av branschkunskap - implementering av nätverk

Företagshälsovårdens förebyggande arbete har minskat och den får ofta kritik för att sakna kunskap om förutsättningarna i olika branscher. Projektet har utvecklat och utvärderat metoder för att överföra bransch- och arbetsmiljökunskap mellan företagshälsor. Det kan ge en mer behovsanpassad företagshälsovård.

Projektperiod: 2013-09-01 - 2016-09-01
FoU-program: Företagshälsovård

Förebygga

Utvärdering och uppföljning

Samarbete och samverkan

Syfte

Projektet skulle ta fram kunskaps- och erfarenhetsunderlag för arbetsmiljöarbete i olika branscher. Erfarenhetsunderlaget riktar sig till företagshälsovården och dess kunder. Dessutom skulle projektet utvärdera tre olika metoder för att sprida den branschspecifika arbetsmiljökunskapen och få den använd.

Genomförande

Forsknings- och utvecklingsprojektet byggde delvis vidare på tidigare arbetsmiljökunskap om olika branscher. Forskarna fokuserade på verkstadsindustri och kommunal hemtjänst. Det är branscher som ligger högt i skadestatistiken. Projektet utvärderade tre metoder för att sprida arbetsmiljökunskap i dessa branscher: kompetensnätverk med möten både fysiskt och via datorn, kunskapsöverföring via webbplatser samt vidareutbildningskurser. En särskild styrgrupp med forskare och representanter från företagshälsovården och de olika branscherna medverkade i utvecklingen av de tre metoderna. Branschkunskaperna hämtades från en litteratur- och forskningsöversikt, praktiska erfarenheter samt intervjuer med anställda. Utifrån det materialet togs goda exempel fram och dokumenterades. Nyttan och effektiviteten med de olika metoderna utvärderades genom enkäter och intervjuer.

Resultat

Alla tre metoderna hade vissa fördelar, men det saknas överlag kunskaper i att leda och driva arbetsmiljöarbete samt om hur organisationen kring lokala arbetsplatser fungerar. Projektet kan gynna en bättre behovsanpassning av företagshälsovården för de branscher som omfattas och därmed ett bättre förebyggande arbetsmiljöarbete. Projektet ger också allmän kunskap om metoder för att sprida kunskap om arbetsmiljöarbete. Nya nätverk skapades dessutom med själva projektet. Resultaten sprids via webben, utbildningar, arbetsmiljöevenemang, nätverk och vetenskaplig publicering.

Annika Vänje

Professor,

Kungliga tekniska högskola