Dåliga synförhållanden orsakar inte bara ögonbesvär utan också värk i nacke, axlar och huvud. Synförhållanden påverkar arbetsställningar som i sin tur påverkar sjukskrivningar och arbetssjukdomar. Det har saknats en bra sammanfattande metod för att bedöma de synergonomiska förhållandena på en arbetsplats. Projektet har tagit fram en metod för synergonomisk riskbedömning och utbildat anställda inom företagshälsovården i den.
Risk
Ergonomi
Projektet skulle ta fram en enkel datorbaserad metod för synergonomisk riskbedömning. Målet var ett effektivt och praktiskt verktyg för att minska den synergonomiska belastningen på jobbet.
Forskarna bestämde först vilka faktorer som skulle med i bedömningen. Det handlade om synrelaterade besvär som suddig syn, grusiga ögon och ont i nacken, men även faktorer i arbetsmiljön som belysning, placering av bildskärmar och verktyg och så vidare. Ålder och syn togs också med i riskbedömningen. Sedan skapade forskarna ett datorbaserat riskbedömningsverktyg utifrån alla relevanta faktorer. Det förfinades och utvecklades med hjälp av en referensgrupp som var knuten till projektet. Metoden använder både svar från den anställde och en objektiv bedömning från en person som kan använda den. 75 personer från företagshälsovården fick utbildning i metoden. Under utbildningen gjorde kursdeltagarna cirka tio arbetsplatsbesök var där de genomförde riskbedömningar av synergonomiska förhållanden. Bedömningarna låg till grund för ytterligare förfiningar av metoden.
Projektet har tagit fram en kvalitetssäkrad, pålitlig och enkel metod för synergonomisk riskbedömning. Dessutom har ett antal personer inom företagshälsovården fått utbildning i den. Riskbedömningarna bidrar till bättre arbetsmiljö. Resultaten sprids via fackpress, vetenskapliga tidskrifter samt kongresser och möten.
PhD,
Lunds universitet