Att man kommer i kontakt med gummi – till exempel via gummihandskar – är en av de vanligaste orsakerna till hudproblem på grund av jobbet. Själva gummit är sällan problemet, utan ämnen som tillsätts och uppstår när det tillverkas. Forskargruppen bakom projektet har upptäckt ett flertal allergiframkallande ämnen, som man tidigare inte visste fanns där, i olika gummiprodukter. Forskarna har undersökt hur farliga de kemikalierna är för huden. De har också studerat handeksem i vården och sett att mycket tvätt med tvål och användning av gummihandskar ökar risken för kontaktallergi.
Förebygga
Risk
Exponering
Forskarna skulle ta reda på hur farliga ämnena i gummi är för huden. Både enskilda kemikalier och kombinationer av ämnen skulle undersökas. Vissa ämnen kan bli mer skadliga tillsammans, eftersom hudens skydd mot kemikalier påverkas av dem. Dessutom skulle forskarna ta reda på mer om handeksem i vården.
Forskarna använde olika tekniskt avancerade metoder för kemisk analys av det bearbetade, vulkade, gummi som förekommer i olika gummiprodukter. De använde också särskilda hudtest för att undersöka hudbarriären och hur mycket huden tar upp av de ämnen som förekommer i gummi. Forskarna studerade dessutom inflammationsprocesser i huden och immunförsvarets roll för kontaktallergi. Slutligen skickade de ut enkäter om hudproblem, ålder, rökning, tidigare eksem med mera till ett stort antal vårdanställda. På några av dem genomförde de hudtest av handskgummi, tvål, desinfektionsmedel med mera.
Projektet ger en bättre förståelse för hur och varför gummi orsakar allergi. Kunskaperna ger också underlag för åtgärder som kan förhindra gummiallergi – inte minst i arbetslivet. Forskarna hittade allergiframkallande ämnen i vanliga produkter som inte riskbedöms i dagsläget. Resultaten blir en grund för att ta fram produkter som inte är lika allergiframkallande. Studien visar att var femte vårdanställd haft handeksem det senaste året. Ju mer man tvättade med tvål och ju längre tid man hade gummihandskar, desto mer problem. Det fanns dock ingen koppling till handsprit. Resultaten presenteras i vetenskapliga tidskrifter, på konferenser samt sprids via forskarträffar till hudläkare och toxikologer i standardiseringsgrupper. Några av resultaten kommer också med i en doktorsavhandling.
Docent, Tekn Dr,
Region Skåne, Helsingborgs lasarett