Multipel skleros:tvärdisciplinära studier av orsaker, patogenes och behandlingsstrategier

MS (multipel skleros) ger bland annat förlamningar, problem med balansen och synstörningar. Sjukdomen är kronisk och en av de vanligaste orsakerna till neurologisk funktionsnedsättning. Den leder ofta till att den drabbade inte kan fortsätta arbeta. Projektet har undersökt sjukdomens orsaker ur olika synvinklar: gener, miljö och livsstil. Målet är bättre behandling och rehabilitering för dem som insjuknat i MS. Forskargruppen har tidigare bland annat visat att rökning i kombination med en viss genuppsättning mångdubblar risken att insjukna i MS.

Projektperiod: 2014-01-01 - 2016-12-31
FoU-program: 4/2013

Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven

Syfte

Projektet skulle försöka förstå vilka miljöfaktorer, livsstilsfaktorer och riskgener som orsakar MS. Det skulle göras genom såväl storskaliga studier på patienter som djurförsök och så kallade molekylära undersökningar. Målet är att genomföra tvärdisciplinära och storskaliga studier för att förstå sjukdomen bättre och därmed få fram effektivare läkemedel och rehabiliteringsinsatser.

Genomförande

Med data från olika register undersökte forskarna vilken roll miljö och levnadsvanor spelar för uppkomsten av MS och hur svår sjukdomen blir för den drabbade. Forskarna studerade också de gener som spelar in för MS och deras funktion, bland annat genom studier på djur med MS-liknande sjukdom. De gjorde dessutom en hälsoekonomisk analys av sjukdomens konsekvenser för arbetsförmåga, livskvalitet och så vidare, det vill säga påverkan på dem beroende på behandling och miljöfaktorer, för att förebygga att MS-sjuka slås ut från arbetsmarknaden. Forskargruppen använde uppgifter från ett nationellt uppföljningssystem av MS för att studera långsiktiga effekter av läkemedel, biverkningar med mera. De nya läkemedlen mot sjukdomen är mycket effektiva, men kan ha skadliga bieffekter.

Resultat

Forskarnas resultat visar att rökning och vissa virusinfektioner ökar risken för MS. Snusning D-vitamin, fet fisk och måttligt alkoholintag minskar den. Ett annat intressant resultat var att canceröverlevnaden är betydligt längre hos MS-patienter. Studien visar också att vissa gener ökar risken för biverkningar av ett vanligt läkemedel mot MS, vilket är viktigt att känna till. Resultaten sprids via vetenskapliga tidskrifter, patientorganisationer och massmedia som press och tv.

Tomas Olsson

Professor,

Karolinska Institutet