Paracetamol är det mest kända läkemedlet mot värk i Sverige. Problemet med läkemedlet är att dess smärtstillande effekt ofta inte räcker till och att överkonsumtion kan leda till allvarliga leverskador. 2.000 personer vårdas årligen på sjukhus på grund av paracetamolförgiftning, som också leder till behov av levertransplantationer. Projektet försökte hitta alternativ till paracetamol som inte innebär risk för leverskador men har minst lika bra smärtstillande effekt. Forskarna fick fram lovande ämnen som skulle kunna bli framtida läkemedel mot smärta.
Utvärdering och uppföljning
Projektet skulle undersöka möjligheterna att ta fram ett smärtstillande läkemedel som har bättre smärtstillande förmåga än paracetamol, men är säkrare att använda.
Forskarna tog fram lämpliga molekyler med utgångspunkt från enzymet FAAH och den så kallade "chilireceptorn" TRPV1. Sedan genomförde de olika försök med dessa substanser med hjälp av datorberäkningar, i laboratorium samt även på djur när det gäller deras verkan i kroppen, läkemedelsegenskaper, giftighet med mera. Förutom giftighet undersöktes även substansernas smärtdämpande förmåga på djur.
Forskarna tog fram lovande ämnen som kan bli nya läkemedel mot smärta och inte verkar vara giftiga för levern. De har bland annat ansökt om patent och ytterligare studier väntas. Dessutom tog projektet fram mer allmänna kunskaper som blir värdefulla i framtida smärtforskning, bland annat varför paracetamol är skadligt för levern. Resultaten sprids bland annat via vetenskapliga tidskrifter och vetenskapskommunikation.
Lunds universitet
Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro idag. Det är vanligt att personer med psykisk ohälsa också lider av...
Implementering
Utvärdering och uppföljning
Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar
Reumatoid artrit, RA (även kallad ledgångsreumatism), påverkar hälsa, livskvalitet och arbetsförmåga. Det är den vanligaste inflammatoriska ledsjukdomen. Studien jämför olika...
Implementering
Utvärdering och uppföljning
Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven