Internetbaserad behandling med Acceptance and Commitment Therapy (iACT) av patienter med långvarig svårbehandlad smärta

Acceptance and Commitment Therapy, ACT, är bevisat effektivt mot långvarig smärta och en vidareutveckling av KBT. Projektet tog fram en behandling av smärta med ACT via internet. Målet var att fler ska kunna få den effektiva behandlingen. Dessutom har forskarna fått fram ny kunskap om sambandet mellan inflammation, smärta och psykologiska problem som exempelvis depression.

Projektperiod: 2015-09-01 - 2019-07-30
FoU-program: Kronisk smärta

Utvärdering och uppföljning

Syfte

Projektets mål var att öka tillgängligheten till ACT som smärtbehandling genom att utveckla och utvärdera en metod att ge ACT via internet. Forskarna skulle också ta reda på vilken roll så kallade cytokiner samt hjärnaktivitet spelar för smärtan och behandlingens effekt.

Genomförande

Projektet hade tre delar. En mindre så kallad pilotstudie undersökte om ACT-behandling kan ges via internet. Smärtpatienter fick ACT via internet under tre månader. De svarade på enkäter före, under och efter behandling. I en andra del jämfördes ACT-behandling via internet med ACT som utförs ansikte mot ansikte samt med smärtpatienter som står på väntelista för behandling. Här följdes deltagarna upp under en längre tid. En tredje del av projektet jämförde internet-ACT med både vanlig ACT och väntelista när det gäller såväl cytokiner (som hänger samman med inflammation i kroppen) och hjärnaktivitet.

Resultat

Forskningsprojektet har bidragit till att ACT via internet – som är mycket kostnadseffektivt – blir en vetenskapligt baserad behandling som kan erbjudas på bred front. Det kan bland annat ge smärtpatienter möjlighet till behandling oavsett var i landet de bor. Dessutom har projektet tagit fram kunskap om relationen mellan psykologiska och biologiska faktorer när det gäller kronisk smärta. Det ökar möjligheten att dela in smärtpatienter i grupper, vilket ger bättre och mer anpassad behandling. Resultaten sprids via vetenskaplig publicering, massmedia samt till kliniker genom undervisning och ACT över nätet.

Rikard Wicksell

Med dr, docent, psykolog,

Karolinska Institutet