Sammanfattning Utbrändhet förekommer relativt ofta bland läkare. Dålig arbetsmiljö och svårigheter att påverka sin arbetssituation är några orsaker. Forskning visar att engagemang hos medarbetarna samt en vilja att själva förbättra sin arbetsmiljö kan förebygga utbrändhet och dålig arbetsmiljö. Forskarna samarbetade med yngre läkare i specialistutbildning för att hitta stressfaktorer och sätt att hantera svårigheter i deras dagliga arbete. Kunskaperna användes till en modell för bättre ledarskapskompetens och förmåga att förbättra den egna arbetsmiljön. Studien kan minska utbrändhet och förbättra läkares psykosociala arbetsmiljö.
Ledning och styrning
Arbetsorganisation
Projektet skulle ta fram en modell för att hantera utbrändhet som inte bara lägger ansvaret på ledningen. Studiens övergripande mål var att undersöka hur individuell ledarskapsförmåga kan öka engagemang och motverka utbrändhet.
Projektet genomfördes i samarbete med nyckelaktörer, där insatser utbildning för bättre ledarskapsförmåga för att öka engagemang och minska utbrändhet testades. Några yngre läkare fick den utbildning som togs fram inom projektet. Först användes dokumentanalys, observationer och intervjuer för att ta reda på vad i läkarnas arbete som har att göra med ledarskap, vad som stressar dem och hur de gör för att hantera stress och andra svårigheter. Dessutom studerade forskarna läkarna i deras arbete och gick igenom deras arbetsbeskrivningar. Läkarna reflekterade över vad forskarna kommit fram till i djupintervjuer och gruppsamtal. Sedan tog läkarna och forskarna gemensamt fram innehållet i ledarskapsutbildningen. Den testades på de deltagande läkarna samt en grupp läkare som inte varit med från början i projektet. Resultaten mättes innan, under och efter utbildningen. Här användes standardiserade mätinstrument för bland annat utbrändhet och psykosocial arbetsmiljö.
Projektet ger kunskap om hur ledarskapsförmåga påverkar engagemang på jobbet och utbrändhet. Det har också resulterat i konkreta förslag på en utbildning som ökar den förmågan. Resultaten sprids genom vetenskaplig och populärvetenskaplig publicering samt konferenser, nätverk och utbildningsprogram.
Professor,
Karolinska Institutet