De som drabbas av utmattningssyndrom lider ofta av kognitiva besvär. Det kan vara till exempel dåligt korttidsminne eller svårigheter att behålla uppmärksamheten. Forskarna bakom projektet undersökte vilken effekt kognitiv och fysisk träning har på minne, återgång till arbete, ångest med mera hos personer med utmattningssyndrom.
Arbetsåtergång
Projektet skulle undersöka långtidseffekten av kognitiv och fysisk träning för personer med utmattningssyndrom, särskilt när det gäller återhämtning och återgång till arbete.
76 personer med utmattningssyndrom deltog och 56 av dem följdes upp tre till fyra år senare. Deltagarna delades in i tre grupper: de som enbart fick multimedial stressrehabilitering, de som även fick kognitiv träning och de som fick stressrehabilitering, kognitiv träning och fysisk träning. Den kognitiva träningen var bland annat minnesträning och den fysiska träningen bestod av spinningpass i grupp. Insatserna utvärderade med hjälp av tester och frågeformulär. Dessutom intervjuades närmare hälften av deltagarna. Forskarna hade en kontrollgrupp med friska personer som också testades vid flera tillfällen.
Alla tre gruppernas kognitiva funktion, mätt med tester av kognitiv förmåga, förbättrades med tiden. Den grupp som förbättrades mest var den som fick stressrehabilitering och kognitiv träning. Den självupplevd kognitiva förmågan förbättrades också mest hos dem och hos de som även fick fysisk träning. De bägge träningsgrupperna fick även en större minskning av ångest och utmattning samt bättre arbetsförmåga än de som bara fick vanlig stressrehabilitering. Resultaten sprids bland annat med hjälp av vetenskapliga tidskrifter och konferenser.
Professor,
Umeå universitet