Långvarig funktionsnedsättande smärta i rygg och nacke samt psykisk ohälsa - identifiering av modifierbara faktorer som påverkar risk och prognos

Sammanfattning Värk i rygg och nacke är en av de vanligaste anledningarna till nedsatt arbetsförmåga, sjukskrivning och arbetsskada. Det är vanligt att man samtidigt har psykiska besvär. Studien undersökte vad som utlöser sådana besvär, vilken roll psykiska problem spelar och hur man kan bli fri från smärtorna.

Projektperiod: 2018-01-01 - 2020-12-31
FoU-program: 2/2017

Arbetsförmåga

Förebygga

Syfte

Projektet skulle ta reda på mer om vad som orsakar smärtor i rygg och nacke samt vad som påverkar smärtorna, med och utan samtidig psykisk ohälsa. Bland annat skulle livsstilsfaktorer som rökning och fysisk aktivitet undersökas. Dessutom undersökte forskarna betydelsen av psykisk ohälsa för kronisk värk i nacke och rygg.

Genomförande

I ett första delprojekt undersöktes vilka faktorer som är avgörande för smärtor i rygg och nacke med hjälp av data från Stockholms Folkhälsokohort, med cirka 100.000 deltagare som följts med enkäter under tolv år. Studien tog endast med smärtbesvär som påverkar arbetsförmåga och dagliga aktiviteter. Psykisk ohälsa mättes med ett standardiserat mätinstrument och statistiska metoder användes för att analysera insamlade data. I den andra delstudien undersöktes vilken roll behandlingar och exempelvis fysisk aktivitet spelar för tillfrisknandet. I den delstudien ingick drygt 1.000 personer som sökt vård för värk i rygg och/eller nacke. Dessutom ingick data från 600 personer med långvarig nacksmärta som följts med bland annat enkäter.

Resultat

Resultaten visar att hälsosamma levnadsvanor skyddar mot långvarig nacksmärta. Dålig arbetsförmåga och dålig sömn ökar risken för smärtproblem. Högintensiv fysisk aktivitet ökar chansen att tillfriskna från långvarig ryggsmärta. De som anser att de har fel arbetsplats eller yrke och har små möjligheter att byta har oftare både psykisk ohälsa och långvarig smärta. Projektet ger viktig kunskap om vad som gör att man drabbas av och blir bra från smärtor i rygg och nacke. Kunskaperna kan användas bland annat i arbetsmiljöarbete för att förebygga sådana besvär. Resultaten sprids via vetenskapliga och populärvetenskapliga tidskrifter, genom konferenser och seminarier samt rapporter till arbetsgivare.

Eva Skillgate

Professor,

Sophiahemmet Högskola