Proximal hamstringsavulsion- kirurgi eller inte

Att bakre lårmuskeln, hamstring, slits loss från sitt fäste är en inte helt ovanlig skada. Skadan drabbar ofta yngre vid fallolyckor eller idrottsutövning. Ett sätt att behandla skadan är att operera fast muskeln igen där den fäster i sittbenet. I Sverige behandlar man den dock oftast med rörelseträning och avstår från kirurgi. Forskarna bakom studien tror att resultatet blir bättre med operation och detta undersöktes, för första gången, i denna studie.

Projektperiod: 2018-05-01 - 2022-12-31
FoU-program: 3/2017

Utvärdering och uppföljning

Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven

Syfte

Studien skulle undersöka om patienter där bakre lårmuskeln, hamstring, lossnat från sitt fäste gynnas mer av operation än rörelseträning med hjälp av fysioterapeut.

Genomförande

Forskarna jämförde 220 patienter som slumpades till respektive typ av behandling och följde upp resultatet efter 3, 6, 12 och 24 månader. Det gjordes bland annat med särskilda frågeverktyg som Perth Hamstring Assessment Tool och Lower Extremity Functional Score, som mäter smärta, ömhet och möjlighet till fysisk aktivitet. Dessutom skulle forskarna undersöka patienterna med bland annat MRI, magnetisk resonanstomografi. Data bearbetades med statistiska metoder.

Resultat

En väntande undersökning av patienterna med MRI kommer att ge ett slutgiltigt resultat. Resultaten från studien kan förbättra behandlingen av skador på bakre lårmuskelfästet. Resultaten sprids via vetenskaplig publicering och framtida riktlinjer för behandling som grundar sig på studieresultaten.

Kenneth Jonsson

Uppsala universitet