Handledsartros; orsaker, behandling och resultat

Artros i handleden beror ofta på skador och drabbar därför ofta yngre och yrkesverksamma personer. Handledsartros kan få stor påverkan på både vardagen och arbetsförmågan. En vanlig orsak är brott på det så kallade båtbenet i handen. Forskarna undersökte hur vanliga båtbensfrakturer är, hur stor risken är att de leder till artros i handleden samt jämförde olika behandlingar. Målet var att förebygga handledsatros hos frakturdrabbade och få till stånd bättre behandling av båtbensfrakturer.

Projektperiod: 2018-08-01 - 2022-12-31
FoU-program: 1/2018

Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven

Syfte

Tanken bakom projektet var att öka kunskaperna om handledsartros och förbättra behandlingen av tillståndet. Forskarna skulle bland annat utvärdera operationstekniker och undersöka vilken roll psykologiska faktorer spelar för resultatet.

Genomförande

Forskarna hämtade in data från vårdregister och undersökte patienter som opererats med olika metoder. De undersökte också bortopererade nerver och hur patientens psyke påverkar resultatet av operationerna.

Resultat

Under nio års tid inträffade cirka 34.000 båtbensfrakturer i Sverige. Drabbade män opererades oftare än kvinnor. En kvarvarande felställning i båtbenet hade ingen negativ påverkan på handledsfunktionen. De metoder för att operera båtbenet som jämfördes var likvärdiga. Så kallad handledsdenervering, att skära av nervtrådar för att minska smärta, hade däremot en tveksam effekt. Rädsla för smärta och ångest hade en betydande negativ effekt på operationernas resultat. Kunskaperna från projektet sprids bland annat via konferenser och en medicinsk avhandling.

Maria Wilcke

Docent,

Karolinska Institutet