Strategisk samverkan - Utvärdering och utveckling av nya arbetssätt inom arbetsmiljöarbetet i offentlig sektor

En av nycklarna till att motverka ohälsa i arbetslivet är att få till ett effektivt arbetsmiljöarbete på organisationsnivå. Västra Götalandsregionen har arbetat på den nivån i ett projekt med att främja hälsa och motverka sjukskrivningar. Forskarna undersökte det arbetet och tog fram ett så kallat processinriktat arbetssätt för att jobba med arbetsmiljö på organisationsnivå. Det kan ersätta den idag vanliga strategin att rikta sig mot enskilda medarbetare.

Projektperiod: 2018-08-01 - 2021-07-31
FoU-program: 2/2018

Förebygga

Metoder, verktyg och utrustning

Arbetsorganisation

Syfte

Studiens syfte var att utvärdera en pågående arbetsmiljösatsning. Forskarna skulle särskilt studera några verksamheter inom den satsningen med hög sjukfrånvaro och hur de arbetar med arbetsmiljön. De skulle ta fram och testa nya arbetssätt som inkluderar ledningen och bygger på samverkan mellan chefer, aktörer från personalavdelningar och företagshälsan. Målet var bättre och effektivare arbetsmiljöarbete.

Genomförande

Utgångspunkten för studien var den så kallade Arbetsmiljösatsningen i Västra Götalandsregionen där regionens verksamheter har kunnat söka medel för arbetsmiljöarbete. Dessutom genomförde Arbetsmiljösatsningen särskilda insatser för verksamheter med höga sjuktal. Forskarna undersökte satsningarnas effekt på sjukskrivning och psykosocial arbetsmiljö. Det gjordes bland annat genom regionens egna arbetsmiljömätningar och telefonintervjuer. Forskarna fokuserade dessutom på tre verksamheter med höga sjuktal som fått det särskilda stödet. Där intervjuades chefer och företrädare från personalavdelningar och företagshälsa. Utifrån de sammantagna resultaten tog forskarna fram ett processinriktat arbetssätt för arbetsmiljöarbete på organisationsnivå. Det testades i tre olika verksamheter.

Resultat

Chefer och HR behöver hjälp med att få till de mest effektiva åtgärderna för bättre arbetsmiljö. De verksamheter som fick stöd med åtgärder visade en liten minskning av sjuktal och personalomsättning. Men det behövs också rutiner samt stöttande strukturer för att göra satsningarna långsiktiga. Studien ger kunskap om hur förebyggande och hälsofrämjande arbete i arbetslivet kan förbättras. Den mynnade ut i ett processinriktat arbetssätt som inte är inriktat på enskilda anställda, vilket saknats tidigare. Kunskaperna från projektet sprids via nyhetsbrev, hemsidor, en särskild informationsfilm med mera.

Eva Wikström

Professor,

Västra Götalandsregionen