Arbetsrelaterad ohälsa är ett växande problem, ofta med långvariga sjukskrivningar som följd. Chefen har en central roll och stort ansvar i det förbyggande- och rehabiliterande arbetet, där konkret stöd saknas. Arbetsplatsdialog för arbetsgivare (AD-A) är en evidensbaserad metod som kan möta detta behov. Genom att digitalisera AD-A till ett webbaserat verktyg – Arbetsplatsdialogen, ges förutsättningar för ett tillgängligt verktyg för chefer i både stora och små företag.
Förebygga
Hållbart arbetsliv
Metoder, verktyg och utrustning
...
Syftet med detta projekt var att undersöka om Arbetsplatsdialogen kan vara ett användbart digitalt verktyg för chefer i både stora och små företag för att agera vid medarbetares ohälsa.
I ett första steg digitaliserades AD-A till Arbetsplatsdialogen www.arbetsplatsdialogen.se, för att därefter prövas under ett år av chefer från stora och små företag. Totalt deltog 102 chefer (54 kvinnor och 48 män) och 11 HR. Vid start av interventionen ställdes frågor om Arbetsplatsdialogens digitala användbarhet. Vid uppföljning efter sex och tolv månader intervjuades totalt 22 chefer och 10 HR om deras upplevelser av användandet och införandet av Arbetsplatsdialogen.
För att lyckas med implementeringen behövdes tydlig förankring och stöd från högsta ledning och HR, samt förutsättningar för chefer i form av tid och erfarenhetsutbyte. Små företag var särskilt sårbara där en etablerad struktur och resurser för arbetsmiljöfrågor saknades. Arbetsplatsdialogens användbarhet skattades på en god nivå. Metoden ansågs vara användbar för chefer att möta och agera vid medarbetares ohälsa, särskilt i ett tidigt skede.
universitetslektor, docent, prefekt,
Umeå universitet
Organisatoriska och sociala arbetsmiljöproblem som kränkningar, utfrysning och trakasserier orsakar allt fler sjukskrivningar. Ohövlighet är en form av kränkande särbehandling...
Förebygga
Hållbart arbetsliv
Metoder, verktyg och utrustning