När det brister: orsaker till och förekomst av destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv

Destruktivt ledarskap hos chefer bidrar till ohälsa, ökad personalomsättning och minskad produktivitet. Forskarna undersökte hur ofta sådant ledarskap förekommer i svenskt arbetsliv. De undersökte också vad det är som gör att chefer får destruktiva beteenden som aggressivitet och otydlighet. Resultaten kan användas för att förebygga destruktivt ledarskap i arbetslivet.

Projektperiod: 2019-01-01 - 2022-12-31
FoU-program: 2/2018

Förebygga

Ledning och styrning

Arbetsorganisation

Syfte

Projektet skulle undersöka förekomsten av destruktiva ledarskap i olika delar av arbetslivet samt hur vanligt det är. Forskarna skulle också ta reda på vad det är som gör att destruktiva ledarskap utvecklas, exempelvis brister i arbetsmiljön.

Genomförande

Forskarna sände ut enkäter till över 1.100 medarbetare och drygt 1.300 chefer vid två tillfällen med ett halvårs mellanrum. De frågade om olika faktorer i arbetsmiljön för att se om de bidrog till destruktiva ledarskap. De undersökte också förekomsten av sådana ledarskap i arbetslivet. Målet var att ta fram åtgärder som förhindra destruktiva beteenden hos chefer.

Resultat

Fler än var tredje medarbetare i det svenska arbetslivet upplever att deras närmaste chef uppvisar destruktiva beteenden. Manliga och kvinnliga chefer uppfattas lika ofta som destruktiva. Stress hos chefer bidrar till destruktiva beteenden som aggressivitet och arrogans. Hög arbetsbelastning bidrar till otydlighet och undvikande. Medarbetare med dålig hälsa, bristande motivation och låg trivsel upplever oftare destruktiva beteenden hos sina chefer. Resultaten sprids bland annat via vetenskaplig publicering. Projektet tog också fram en guide med fakta och råd till arbetsplatser som vill förebygga destruktiva ledarskap.

Susanne Tafvelin

Docent,

Umeå universitet