Bättre psykisk personalhälsa, patientsäkerhet och effektivitet i vården, och mindre personalomsättning bland sjuksköterskor

Stress och psykisk ohälsa är vanligt bland vårdanställda. Höga effektivitetskrav skapar etisk stress när man tvingas arbeta på ett sätt som man inte betraktar som idealt. Projektet undersökte om ett stöttande organisationsklimat kan underlätta för att hantera värdekonflikter och därmed minska sjukskrivningar och personalomsättning, samtidigt som patientsäkerheten och arbetstillfredsställelsen ökar.

Projektperiod: 2018-12-01 - 2021-11-30
FoU-program: 2/2018

Arbetsorganisation

Syfte

Projektet skulle undersöka om ett organisationsklimat där man känner att man får stöd från organisationen hjälper sjuksköterskor att hantera värdekonflikter i jobbet och därmed ger högre arbetstillfredsställelse, minskad moralisk stress, minskad personalomsättning och högre patientsäkerhet.

Genomförande

Cirka 4.000 sjuksköterskor och första linjens chefer ombads svara på enkäter från forskarna. Enkäterna skickades ut vid två olika tillfällen och innehöll frågor om bland annat moralisk stress, önskan att stanna i organisationen och effektivitet. Cheferna fick frågor om hur deras känsla av stöd hänger ihop med medarbetarnas upplevelse av stöttning. Dessutom genomfördes enskilda intervjuer och gruppintervjuer med sjuksköterskor och chefer. Där frågade forskarna bland annat om faktorer som gynnar respektive förhindrar känslan av stöd från organisationen samt om man själv uppfattar att man har ett sådant stöd.

Resultat

Upplevelsen av organisatoriskt stöd är positiv för hälsa och tillfredsställelse med jobbet, visar resultaten. Den minskar viljan att byta jobb och ökar vårdkvaliteten. Stödet motverkar också värdekonflikter och därmed även etisk stress. Kunskaperna bidrar till högre vårdkvalitet, god psykisk arbetshälsa, minskad personalomsättning och mer tillfredsställelse med jobbet. Resultaten sprids bland annat via vetenskapliga tidskrifter och konferenser. Dessutom tog projektet fram en populärvetenskaplig skrift om resultaten som kan användas av chefer, skyddsombud med flera.

Marianne Törner

forskare, f.d. professor,

Göteborgs universitet