Stress- och sömnproblematik: Förklaringsmodeller och kostnadseffektiv behandling

En balans mellan stress och sömn är grundläggande för vår hälsa, och stress- och sömnproblematik är underliggande faktorer i praktiskt taget all ohälsa. Men kunskapen om hur stress, sömn och hälsa hör samman behöver utforskas mer. Inte minst för att psykisk ohälsa fortsätter att öka och är nu den största diagnosgruppen hos sjukskrivna. Evidensbaserade behandlingar torde vara en självklarhet inom vården, men tyvärr finns det inte alltid resurser att tillgå.

Projektperiod: 2020-01-01 - 2023-12-31
FoU-program: 2/2019

Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar

Syfte

Syftet projekt var både att evidensbasera två korta interventioner mot stress- och sömnproblematik och att skapa djupare kunskap om förhållandet mellan stress- och sömnproblem och både mental och kroppslig ohälsa.

Genomförande

Genom att använda oss av redan insamlat epidemiologiskt data har vi genomfört flera studier där vi har fördjupat kunskapen om hur stress och sömn hänger ihop med både mental och kroppslig ohälsa. Dessutom har vi genomfört en interventionsstudie för att evidensbasera de s k stress- och sömnskolorna som ges i samarbete med Region Västerbotten och som innebär studentledd gruppbehandling med fokus på att lära om stress och sömnproblematik och hur man kan hantera en sådan problematik.

Resultat

Exempel på resultat från den epidemiologiska studien är att stress och sömnproblem ger varandra men också andra besvär som utmattning, ångest, depression och kroppsliga symptom. Att ha fler besvär ger också större svårighet att bli besvärsfri. Resultaten från interventionsstudien visar att patienterna förbättras efter stress- och sömnskolorna och att de fortsätter att förbättras efter 3 månader. Det visar att patienterna har fått lärdomar som de kan använda för att hantera sin problematik.

Maria Nordin

Docent,

Umeå universitet