Staka ut vägen till återgång i arbete vid psykisk ohälsa - en konceptuell modell för mer effektiv behandling

Psykisk ohälsa är den vanligaste anledningen till långa sjukskrivningar i Sverige. En kombination av kliniska och arbetsfokuserade insatser bör erbjudas till sjukskrivna patienter men det vetenskapliga stödet för dessa insatser är svagt och resultaten inkonsekventa. Brist på effekt kan dock spegla implementeringsfel snarare än verklig ineffektivitet. En konceptuell modell som bygger på en grundlig förståelse av målproblemet kan öka sannolikheten för goda resultat.

Projektperiod: 2020-07-01 - 2024-09-30
FoU-program: Att leva och arbeta med psykisk ohälsa

Implementering

Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar

Syfte

Det övergripande syftet med projektet var att öka kunskapen kring sambandet mellan modifierbara individuella psykosociala faktorer och hur sjukskrivningen vid psykisk ohälsa utvecklas, samt hur återgång till arbete kan gynnas genom kliniska insatser. Målet var att att stegvis och datadrivet formulera en konceptuell modell förankrad i primärvårdens uppdrag för behandling vid sjukskrivning för psykisk ohälsa utifrån genomgång av litteraturen, vårdgivarens perspektiv och patientperspektivet.

Genomförande

Projektet har belyst olika perspektiv på frågan om att integrera ett arbetsfokus i psykologisk behandling. Vi har haft en explorativ ansats och strävat efter en datadriven process med syftet att optimera behandlingsmodellen Arbetsfokuserad KBT. En strukturerad litteraturöversikt och metaanalys, intervjuer med kliniker och patienter, enkätstudier till kliniker och patienter samt en behandlingsstudie har genomförts inom ramen för projektet.

Resultat

Ett antal faktorer som kan härledas till en lyckad implementering i arbetet med sjukskrivningsprocessen har identifierats. Tilltro till egen förmåga att återgå i arbete identifierades som en central faktor på individnivå i processen att återgå i arbete och predicerar självskattad arbetsförmåga samt återgång i arbete. Arbetsfokuserad KBT som bygger på att stärka tillit till egen förmåga visade sig vara genomförbar i primärvård och genererade tillfredsställande preliminära effekter.

Anna Cecilia Finnes