Projektgruppen har prövat metoder för återhämtning på jobbet. De testade insatser utifrån vad medarbetare vid vårdcentraler ansåg sig behöva för att återhämta sig bättre. Detta fortsättningsprojekt byggde vidare på den studien genom att analysera det insamlade materialet och ta fram en verktygslåda med metoder för bättre återhämtning på jobbet.
Friskfaktorer
Forskarna skulle undersöka vad medarbetare i primärvården anser ger återhämtning på jobbet. De skulle sedan ta fram och testa insatser för bättre återhämtning på arbetsplatsen i samarbete med anställda. Dessutom skulle resultaten spridas så att de kan komma till användning i arbetslivet.
Inspelningar av så kallade fokusgruppintervjuer skrevs ut och analyserades. Utifrån de tidigare resultaten tog forskarna fram modeller som kan användas i vården för ökad återhämtning i arbetet. Insatserna som prövades bestod bland annat av mikropauser med lätt gymnastik, lunchpromenader och reflektionsmöten. Dessutom skapades en lokal inspirationsgrupp på de deltagande arbetsplatserna. Insatserna pågick under ett år. Före och efter insatserna fick deltagarna svara på enkäter med frågor om bland annat återhämtning och hälsa.
Andelen anställda som återhämtade sig på jobbet ökade hos dem som fick insatserna. Det förklarades med möjlighet till reflektion och aktiviteter som gav energi. Arbetsklimat och välmående förbättrades också. Tilläggsanslaget som finansierade detta fortsättningsprojekt möjliggjorde avslutande samtal med deltagarna. Samtalen visade att fyra faktorer bidrog till framgång: stöd, legitimitet, anpassning och enkelhet. Åtgärdsförslagen sammanställdes i en särskild rapport. Resultaten sprids via media, vetenskapliga artiklar, fortbildning av personal med mera.
Seniorprofessor,
Lunds universitet