Skorstensfejares exponering för sot - exponeringsbedömning, övervakning och utvärdering av ny teknik

Då dagens sotare har en ökad risk för insjuknande i hjärtkärlsjukdom och cancer behöver åtgärder sättas in för att minska exponeringen. För detta behövs lämpliga metoder för att närmare kunna studera och övervaka exponeringen samt kunskap om vilka arbetsmoment som genererar mest exponering och om alternativa sotningsmetoder kan minska exponeringen.

Projektperiod: 2020-02-01 - 2024-03-30
FoU-program: 4/2019

Förebygga

Metoder, verktyg och utrustning

Arbetssjukdomar

...

Syfte

Projektets syfte är: 1) Att med flera metoder mäta exponeringen hos sotare för att förstå vilka moment och vilka metoder som mest påverkar exponeringen. 2) Utvärdera vilken eller vilka metoder för att mäta exponeringen som ska rekommenderas för att övervaka exponeringen. 3) Utvärdera hudexponeringens kontra den luftburna exponeringens roll för den totala exponeringen.

Genomförande

Vi har genomfört exponeringsmätningar på 20 sotare under 8 hela dagar för varje sotare. Sotarna arbetade som vanligt och fyllde också i en dagbok om arbetsuppgifter, samt genomförde exponeringsmätningar själva 7 dagar av 8 med avseeende på black carbon (BC) med hög tidsupplösning samt morgon- och kvällsurin. Första dagen mätte vi också exponeringen för polycykliska aromatiska kolväten (PAH) i luft, med både aktiv och passiv provtagare, samt potentiell hudexponering för PAH.

Resultat

Av 160 dagar har vi fått in mät-och dagboksdata för 146 respektive 149 dagar med totalt 1 545 sotningstillfällen. I 304 (av 320 förväntade urinprover) har vi analyserat 7 olika PAH-metaboliter. Vi har mätt 70 olika PAHer i luft för 20 arbetsdagar. Mängden data är stor och databearbetning pågår för fullt. Tidiga resultat visar på en stor variation i exponering mellan olika dagar och individer vilket betyder att det går att sänka exponeringen, men rekommendationer för detta är vi inte klara med.

Håkan Tinnerberg

Docent,

Göteborgs universitet