Tunga fysiska arbeten är fortfarande vanliga, t ex inom byggindustri, lokalvård och omvårdnad. Studier har visat att fysisk aktivitet på arbetet inte är lika hälsosam som när den utförs på fritiden. Studier har visat ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Tunga arbeten innebär också risk för belastningsskador. Det behövs användarvänliga metoder för att kunna mäta fysisk aktivitet på arbetet och göra riskbedömningar. Pensionsåldern ökar och frågan är hur äldre med tunga arbeten ska orka arbeta längre.
Förebygga
Metoder, verktyg och utrustning
Ergonomi
Syftet med projektet som kallas för HIPE (HIgh Physical Exposure) är att: 1/ utvärdera en ny metod som mäter fysisk belastning i arbetet och få kunskap om hur resultaten kan användas för åtgärder som minskar risken för sjukdom och 2/ göra mätningar av fysisk aktivitet på ca 100 äldre personer inom lokalvård, storkök och äldrevård för att få bättre kunskap om framgångsfaktorer för att klara tungt arbete i hög ålder.
Mätmetoden Wergonic består av en s.k. smart tröja med fickor på armar och rygg där rörelsemätare kan fästas. Hjärtfrekvensen mäts med en elektrod på bröstband. I projektet prövar 7 erfarna ergonomer metoden och dess användbarhet. Därefter görs mätningar av fysisk aktivitet på ca 100 personer äldre än 50 år med fysiskt tunga arbeten. Deltagarna gör en hälsoundersökning, besvarar enkät om hälsa och framtida pension. Vissa genomgår också intervjuer om framgångsfaktorer för att kunna arbeta länge.
Ergonomer, anställda som gjorde mätningar och deras chefer upplevde i stort att mätmetoden var användarvänlig och värdefull för riskbedömning. Mätningar gjordes på 92 personer med fysiskt tungt arbete. Det var stor variation mellan olika personer i samma yrke och även mellan olika arbetsdagar. De som förväntade sig kunna arbeta länge hade god fysisk kondition, god allmän hälsa och hög tillfredsställelse av arbetet. Smärta och avsaknad av stöd och uppskattning från chefen var negativa faktorer.
Professor, överläkare,
Umeå universitet