Kan politiken utgöra en organisatorisk friskfaktor i kommunal verksamhet?

Forskningsprojektet Chefios och verktyget Chefoskopet har verkligen uppmärksammat chefernas arbetsmiljö i offentliga organisationer och hur denna är beroende av strukturella förutsättningar såsom antal underställda, administrativt stöd, arenor för dialog mm. En strukturell förutsättning som dock inte hanteras är hur politiker påverkar arbetsmiljön för kommunala chefer. Politiken har blivit mer direkt i sin styrning och olika populistiska politiska utspel blir en ny vardag för chefer att hantera.

Projektperiod: 2024-06-03 - 2027-06-03
FoU-program: FoU-program - Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag

Friskfaktorer

Hållbart arbetsliv

Ledning och styrning

...

Syfte

Politikens alltmer direkta roll i styrningen har framförallt problematiserats och den kan utgöra en arbetsmiljörisk för chefer i offentliga organisationer, men i detta projekt avser vi att studera politiken som potentiell organisatorisk friskfaktor. Det innebär dels frånvaron av politiken som riskfaktor, dels andra aspekter som enbart har en positiv effekt såsom tydlighet, visioner osv. Syftet med projektet är att öka förståelsen för politiken som organisatorisk friskfaktor i kommuner.

Genomförande

Studien kommer att genomföras som fallstudier av tre kommuner, där chefer på olika nivåer och i olika sektorer intervjuas. Utgångspunkten kommer att vara Chefios strukturella förutsättningar, men till detta kommer även upplevelser av hur politiken kan påverka arbetet och arbetsmiljön både positivt och negativt. Att även de strukturella förutsättningarna i övrigt studeras handlar om att kunna väga politikens inverkan på arbetsmiljön jämfört med andra strukturella förutsättningar.

Resultat

Vi förväntar oss att kunna ge en fördjupad förståelse för hur politiken påverkar kommunala chefers arbetsmiljö både positivt och negativt. Utgångspunkten kommer att vara att förstå politiken som organisatorisk friskfaktor, dvs vad kännetecknar situationen när politiken bidrar positivt till chefernas arbetsmiljö. Då politiken även är en potentiell riskfaktor för chefernas arbetsmiljö är det dock viktigt att också förstå dessa, eftersom frånvaron av dessa riskfaktorer kan innebära friskfaktorer.

Thomas Andersson

Professor,

Högskolan i Skövde