Varje år används över 1,3 miljoner ton plast i Sverige och användningen ökar. Idag materialåtervinns <10% av all plast. Nya EU-regler leder till att plaståtervinningen förväntas expandera kraftigt. Hantering av material för plaståtervinning medför emellertid risk för hög exponering för mikroplaster och toxiska plastkemikalier (med möjliga cocktaileffekter) samt effekter på lunga och hormonella störningar. Vi har förvånande lite kunskap om arbetsmiljön i dagens svenska plaståtervinningsindustri.
Förebygga
Risk
Metoder, verktyg och utrustning
...
Det övergripande syftet med projektet SafePlasticWaste är att skapa en god arbetsmiljö i den expanderande privata plaståtervinningsindustrin. Vi kommer ha särskilt fokus på blandad kemikalieexponering (cocktaileffekter) och dess hälsoeffekter samt arbeta tillsammans med medarbetare och företag för att hitta innovativa och hållbara lösningar för att minska exponering och risker.
Vi planerar att rekrytera ca 100 arbetare på små och stora företag som återvinner olika typer av plast och bedöma 1) deras exponering via att mäta mikroplaster i luft, biomonitorering av plastkemikalier och frågeformulär; 2) arbetsrelaterade hälsoeffekter genom lungfunktionsundersökning, biomarkörer (lungskada, inflammation, hormoner) och frågeformulär; samt 3) via samskapande arbetsplats-innovation med företagen hitta strategier för att minimera risker samt öka delaktighet och färdigheter.
Projektet kommer att ge aktuell kunskap om exponering och risker i återvinningsindustrin som i sin tur används för förebyggande insatser och lämpliga åtgärder för att skapa en god arbetsmiljö. Genom arbetsplatsinnovation tas en ny samarbetsmodell fram för att skapa och behålla delaktighet av olika parter i hälsofrämjande arbetsmiljö- och arbetsprocessinnovation. I slutändan kommer SafePlasticWaste att göra återvinningsindustrin mer hållbar.
Professor,
Lunds universitet