Genom projektet vill vi skapa en säker arbetsmiljö vid användning av återvunna material i avfalls-, bygg- och anläggningsindustrin. En grön cirkulär ekonomi kräver att ändliga naturresurser som grus, sand och sten (ballast) från bergtäkter delvis ersätts med återvunna material som krossad betong, stålslagg, asfalt eller förbränningsaskor. Förhöjda halter av skadliga ämnen i dessa återvunna material gör att dammet från hanteringen kan vara giftigare, vilket utgör en risk för personalen.
Förebygga
Projektets övergripande syfte är att ingen ska riskera skadlig exponering av damm vid bearbetning, hantering eller användning av återvunna ballastmaterial. För att uppnå detta behövs bättre kunskap om vilka risker omställningen till cirkulär ekonomi i detta sammanhang kan orsaka, vetenskapliga metoder för att kunna förutspå och proaktivt minimera risker, och välgjorda studier som ger användbara resultat för såväl teknik- och organisationsutveckling, som för preventiva åtgärder.
I projektet ingår både laboratoriestudier och mätningar i arbetsmiljö. Studier i laboratorium behövs för att få resultat som är oberoende av variationer i t.ex. vind och RH, eller i utförande, samt för att möjliggöra toxikologiska tester och jämförelser mellan material. Mätning på arbetsplatser visar resultaten i verklig miljö. Projektet har tillgång till labb och instrument på hög internationell nivå och har stor kompetens inom damning, mätteknik, exponering, toxicitet, och återvunna material.
Studien kommer ge kunskap om vilka exponeringsrisker av damm som finns vid användning av olika återvunna material, och för olika användningsområden. Följande frågor vill vi besvara: När och var kan man förvänta sig hög exponering? Hur varierar storleken på partiklar mellan dammet från olika material? Vilka skadliga ämnen (t.ex. kvarts och metaller) kan arbetare riskera att utsättas för? Hur ska arbeten och teknik utformas för att minska skadliga effekter på människor i arbetsmiljö?
Docent,
Lunds universitet