Majoriteten av forskningen kopplad till att köra fordon i tjänsten är gjord på traditionella yrkesförargrupper som förare av lastbilar, bussar och taxi. Det finns självklart andra yrken där en förutsättning för arbetets utförande är att man kör fordon i tjänsten, så som hantverkare och personal inom omsorgen med flera. För dessa yrkesgrupper råder till viss del en okunskap kring resande i tjänsten, trots att det är känt att flera av dem arbetar i riskfyllda miljöer.
Förebygga
Risk
Arbetsbelastning
...
Syftet med föreliggande studie var att öka kunskapen om arbetsmiljö, hälsa och trafiksäkerhet för hantverkare och personal inom omsorgen (hemtjänst och hemsjukvård) i samband med resor till och från uppdrag inom tjänsten.
Studien omfattar tre delar. I studien har den dagliga verksamheten kartlagts med objektiva mätningar av körsträckor, tid på dygnet, körtider, hastigheter, lastsäkring etcetera (delstudie A). Dessutom har data samlats in kring subjektiva upplevelser (enkäter (del B) och djupintervjuer (Del C). Med detta som utgångspunkt har potentiella åtgärder för ökad trafiksäkerhet, arbetsmiljö och hälsa identifierats. Samtliga delstudier är godkända av Etikprövningsmyndigheten Dnr 2022-02813-01.
Resultaten visar på att hantverkare och omsorgspersonal hade olika förutsättningar avseende säkra resor i samband med uppdrag inom tjänsten. Hantverkarna har bättre hälsa, mindre smärta, stress och trötthet än omsorgspersonalen. Av hantverkarnas bilar var det totalt 64 procent som hade förutsättningar för säker förankring. Omsorgspersonalen har flera riskfaktorer för olyckor, och för de som cyklar visad cyklarna ha brister avseende reflexer, bromsar etcetera. Vidare var hjälmanvändningen låg.
Forskningschef,
Statens Väg och transportforskningsinstitut