Arbetslivets stillasittande och dess betydelse för blodsockeromsättning och kognitiv dysfunktion

Yrken där man arbetar sittande har blivit allt vanligare och idag saknas längre studier av hur det påverkar hälsan. Tidigare forskning visar på sannolika samband mellan stillasittande och kognitiv dysfunktion, som minnesbesvär, men studierna är få. Störd blodsockeromsättning har en tydlig koppling till nedsatt kognitiv funktion och studier visar att rörelsepauser från sittande har en positiv effekt på blodsockret. I projektet görs en långtidsstudie av stillasittande i arbetet för att öka kunskapen om dess samband med kognitiv förmåga och blodsockeromsättning och bidra till förebyggande hälsofrämjande insatser.

Projektperiod: 2022-07-01 - 2025-06-30
FoU-program: 3/2021

Utvärdering och uppföljning

Syfte

Projektets syfte är att undersöka sambanden mellan stillasittande arbete, regelbundna rörelsepauser, blodsockeromsättning och kognitiv dysfunktion.

Genomförande

Data hämtas från Swedish Cardio Pulmonary Bioimage Study (SCAPIS), en nationell studie av hjärt-kärlsjukdom och KOL, och från den populationsbaserade hälsostatistiken i Västerbotten Intervention Programme, VIP.Förväntat resultatProjektet förväntas generera ökad kunskap om de långsiktiga sambanden mellan stillasittande arbete, blodsockeromsättning och kognitiv dysfunktion.

Resultat

en väntas visa vid vilka nivåer av stillasittande hälsorisker uppstår och förväntas kunna ligga till grund för rekommendationer och förebyggande insatser.

Patrik Wennberg

Umeå universitet