Epilepsi är relativt vanligt sjukdomstillstånd och leder ofta till svårigheter att arbeta. Anfallen ökar också risken för exempelvis fallskador. Projektet har tagit fram kunskap som hjälper till att förebygga epilepsi och hantera dess konsekvenser &ndash för den drabbades hälsa, arbetsförmåga och sociala liv. Resultaten visar bland annat att stroke är den största riskfaktorn för epilepsi, men att hjärtinfarkt och vissa så kallade autoimmuna sjukdomar också ökar risken. Män drabbas oftare och sjukdomen är vanligast hos äldre. Det är relativt vanligt att den orsakar depression.
Projektet skulle ta fram kunskaper för att förebygga epilepsi och hantera dess följder för hälsa och arbetsförmåga. Det gjordes genom att bygga upp ett epilepsiregister så att det blev möjligt att se förekomsten av epilepsi, medicinska konsekvenser samt ge information och råd om förebyggande åtgärder, behandling och rehabilitering.
Projektet har byggt upp ett så kallat incidensregister för epilepsi i Stockholms län. Alla som får diagnosen epilepsi tas med och hittills finns över 2 000 personer i registret. De nya fallen i registret kommer in via rapporter från läkare, genomgångar av journaler och av patienter som undersöks med så kallad EEG (elektroencefalografi, en undersökningsmetod som mäter hjärnans elektriska aktivitet). Faktorer som skulle kunna ha utlöst epilepsin antecknas separat i registret.
Resultaten visar en förekomst på 34 fall per 100 000 så kallade personår. Epilepsi är vanligare bland män, små barn och äldre. De vanligaste orsakerna är stroke och hjärntumörer och det finns inget samband med levnadsstandard.
Professor,
Karolinska Institutet
Vibrationer
Hållbart arbetsliv
Kommunikation
Metoder, verktyg och utrustning