Arbetsbelastning och stress inom förskolan - om ohälsa och relation till arbete och miljö

Rapporteringen av stressrelaterad ohälsa inom pedagogiska arbeten har ökat. Projektet undersökte hur förskolepersonals stress påverkas av olika arbetsmiljöfaktorer. Det gjordes genom enkäter, observationer samt mätning av kortisolvärden. Resultaten visar att stora barngrupper, konflikter i arbetsgruppen och ökat administrativt arbete stressar anställda inom förskolan.

Projektperiod: 2011-01-01 - 2012-12-31
FoU-program: 3/2010

Risk

Arbetsbelastning

Arbetsorganisation

Syfte

Syftet med projektet var att besvara ett antal frågeställningar kring arbetslivshälsa inom pedagogiska arbeten för att kunna förbättra arbetsmiljön inom den branschen. Studien skulle ta fram information om hur förskolepersonalens stressnivå påverkas av olika arbetsförhållanden. Den kunskapen gör det möjligt att ta fram åtgärder mot den stressrelaterade ohälsan.

Genomförande

Forskarna gjorde enkätundersökningar och provtagningar av stresshormonet kortisol vid sex förskoleavdelningar med hög stress och sex stycken med lägre stress. Kortisol mättes vid uppvaknandet, en timme senare, på förmiddagen och på kvällen. Belastningar i arbetet, till exempel krav och kontroll, mättes med standardiserade formulär. Dessutom genomfördes enkäter.

Resultat

Vid högstressavdelningarna hävdade de anställda oftare att det fanns ett ökat administrativt arbete, konflikter i arbetsgruppen och att de inte kunde ge barnen tillräcklig uppmärksamhet. De hade fler kontakter med barn och kollegor, ofta även under lunchtid. Dålig ljudmiljö var den mest stressframkallande faktorn. Mindre barngrupper och åtgärder i arbetsorganisationen är viktiga för att minska stressen för personal i förskolan. Resultaten sprids via seminarier, vetenskaplig publicering samt en webbsida.

Ulf Landström

Professor,

Högskolan i Gävle