Sjukvårdsrådgivningen via telefon är en av Sveriges största vårdgivare och används av många. De senaste åren har antalet anmälda patientskador via upplysningen ökat. Telefonsjuksköterskornas arbetsmiljö präglas av hög belastning, stress och höga krav på effektivitet. De förväntas hantera upp till 80 rådgivningssamtal varje dag. Det innebär en risk för ohälsa för telefonsjuksköterskorna och kan vara ett hot mot patientsäkerheten eftersom sjuksköterskor under stress lättare gör felbedömningar. Kopplingen mellan arbetsmiljö, kommunikation och patientsäkerhet är inte tillräckligt studerad. Projektet har undersökt vad i telefonsjuksköterskornas arbetsmiljö som gör att vissa samtal blir anmälda till Socialstyrelsen. Studien visar bland annat att långa nattpass, personalbrist och datorarbete under samtalet kan vara riskfaktorer.
Risk
Arbetsbelastning
Arbetsorganisation
Syftet med studien var att hitta vad i telefonsjuksköterskornas arbetsmiljö som leder till patientskador och därmed anmälningar enligt Lex Maria. Ett ytterligare mål var att undersöka vilka åtgärder arbetsgivaren vidtagit när samtal blivit anmälda.
Projektet fann 45 samtal som lett till 33 fall av allvarlig vårdskada 2003-2010. Forskarna analyserade kommunikationen mellan telefonsjuksköterskor och patienter för att finna orsaken till varför samtalen anmäldes. Studien använde inspelade telefonsamtal från sjukvårdsrådgivningen samt intervjuer med sjuksköterskor och verksamhetschefer. Socialstyrelsens dokumentation av ärendena användes också. Projektet jämförde även kommunikationen i de samtal som blivit Maria Lex-anmälda med samtal som inte anmälts.
Samtal som anmälts hade färre öppna frågor och patientaktiverande strategier. Långa nattpass, personalbrist och arbete med dator som beslutsstöd under samtalet upplevdes som riskfaktorer. Att ständigt se hur många som är i kö och medvetenhet om effektivitetsmålen på 8-10 samtal per dag kan leda till att samtalen avslutas för snabbt. Den fysiska arbetsmiljö, exempelvis höga ljudnivåer, var också störande. När misstagen följdes upp låg fokus snarare på individuella misstag än arbetsmiljön. Projektet kan leda till bättre arbetsmiljö för telefonsjuksköterskor och rutiner som ökar patientsäkerheten. Resultaten sprids via internationella tidskrifter, fackliga tidskrifter och internationella konferenser.
professor,
Uppsala universitet