GodA - God arbetsmiljö och frisk arbetsplats. Test av en modell som sammankopplar arbetsmiljö, anställdas välbefinnande och företagsutveckling.

På senare tid har fokus i arbetsmiljöarbetet förflyttats allt mer från ohälsa och riskfaktorer till friskfaktorer och hälsosamma organisationer. Hur får man ett företag med både lönsamhet och friska anställda? Vilka faktorer ligger bakom? Projektet har prövat om utvecklingsarbete enligt en särskild modell (PATH) leder till förbättringar för både medarbetarna och organisationen, vilket den visade sig göra.

Projektperiod: 2013-01-01 - 2016-12-31
FoU-program: 2/2012

Friskfaktorer

Syfte

Projektet skulle testa om utvecklingsarbete enligt den så kallade PATH-modellen ger ökat välbefinnande bland medarbetarna och förbättringar av organisationen. PATH (Practices for Achivement of Total Health) bygger på forskning inom ett flertal områden och använder fem strategier på väg mot en, för både medarbetare och lönsamhet, frisk organisation (hälsa och säkerhet, arbetslivsbalans, kompetensutveckling, erkännande samt inflytande och delaktighet).

Genomförande

En förstudie genomfördes på tre medelstora kommunalägda företag med totalt 400 anställda. Den bestod av fokusgruppsintervjuer med anställda och individuella intervjuer med chefer och högsta ledningen. Intervjuerna handlade om vad som är en god arbetsmiljö och hur man uppnår den. Intervjuresultaten utgjorde, med utgångspunkt i tidigare forskning, underlag för en medarbetarenkät med frågor om hälsa, välbefinnande, arbetsförhållanden, organisation, kompetensutveckling med mera. Enkäten skickades ut innan studien startade och vid en tvåårsuppföljning. Dessutom samlade forskarna in uppgifter från företagen om ohälsotal, personalomsättning, produktion, arbetsmiljöpolicy med mera. Företagen fick ta del av resultaten och uppmanades arbeta med de områden som behöver bli bättre och stärka det som fungerar bra. I ett av företagen, som sedan jämförs med de två andra deltagande företagen, utfördes utvecklingsarbete enligt PATH-modellen. De andra två företagen valde andra metoder.

Resultat

Medarbetarenkäten vid uppföljningen var positiv. Projektet har resulterat i utveckling av en systematisk metod för verksamhetsutveckling som gynnar medarbetarnas välbefinnande och organisationen i stort. Studien ger ökade kunskaper om hur man skapar en god arbetsmiljö för hälsa och välbefinnande hos både företag och medarbetare. På sikt kan det ge minskat lidande för enskilda och minskade kostnader för företag och samhälle. Resultaten presenteras vid seminarier och konferenser för bland annat företagshälsovård, informationsspridare och arbetsmiljöaktörer. Dessutom planeras fyra vetenskapliga artiklar utifrån studien.

Per Lindberg

Med dr,

Högskolan i Gävle