Sjukfrånvaron bland äldreomsorgsarbetare är hög, och bidragande orsaker är höga fysiska och psykosociala krav i arbetet. Ett gott psykosocialt säkerhetsklimat (PSC) kan vara en framgångsfaktor för att förbättra arbetsmiljön och minska sjukfrånvaron. Mer forskning behövs dock för att förstå på vilka sätt PSC kan påverka fysiska och psykosociala arbetsförhållanden samt sjukfrånvaro inom äldreomsorgen.
Friskfaktorer
Arbetsbelastning
Arbetsorganisation
Projektet syftar till att undersöka samband mellan PSC och framtida sjukfrånvaro hos äldreomsorgsarbetare, direkt eller genom att samspela med psykosociala och fysiska arbetsmiljöfaktorer, samt till att identifiera hinder och möjligheter för att bibehålla eller skapa ett gott PSC inom kommunal äldreomsorg utifrån chefers perspektiv. Det övergripande målet är att på sikt förbättra arbetsförhållandena och minska sjukfrånvaron inom kommunal äldreomsorg.
Projektet kommer genomföras på enhetsnivå inom äldreomsorgen i tre svenska kommuner. Samband mellan PSC, psykosocial arbetsmiljö (arbetskrav och resurser), belastning (tid på fötterna och framåtböjd rygg) och framtida sjukfrånvaro (från kommunregister) kommer att undersökas hos 568 anställda och 36 chefer. Intervjuer kommer att genomföras för att förstå chefers upplevelser av hinder och möjligheter att förbättra PSC. Resultaten kommuniceras till relevanta aktörer.
Vi förväntar oss att enheter med gott PSC visar bättre arbetsmiljö och därmed minskad framtida sjukfrånvaro hos de anställda. Dessutom förväntas ett gott PSC skydda de anställda mot negativa effekter av hög arbetsbelastning. De kvalitativa resultaten förväntas belysa chefernas erfarenheter av hinder och möjligheter att arbeta utifrån ett gott PSC. Sammantaget förväntas resultaten bidra till kunskap som kan användas för att förbättra arbetsvillkor och minska sjukskrivningar inom äldreomsorgen.
Doktor,
Högskolan i Gävle