Hörselnedsättning är mycket vanligt och ett globalt hälsoproblem. Cirka 18% av Sveriges befolkning har hörselnedsättning och av dessa befinner sig ca 42% i arbetslivet. Det innebär att ca 800 000 personer i arbetslivet har hörselnedsättning vilket motsvarar ca 14% av landets arbetstagare. Ett väl beforskat område är målgruppens upplevda kommunikationsproblem i arbetslivet. Forskning om vad som karaktäriserar en hållbar arbetsmiljö för personer med hörselnedsättning är däremot mycket begränsad.
Förebygga
Friskfaktorer
Hållbart arbetsliv
Vi har tidigare genomfört studier där arbetmiljöns utformning lyfts fram som en viktig faktor som starkt bidrar till att personer med hörselnedsättning kan vara i arbete. Kunskapen om arbetsmiljöns roll behöver dock fördjupas. Syftet med projektet är dels att utforska hur arbetstagare med hörselnedsättning upplever fungerade arbetsmiljöer ur ett hörselperspektiv, dels vad arbetgivargivare upplever som betydelsefullt när det gäller organisation av arbetsmiljön i relation till målgruppen.
Två delstudier planeras. I den första ska ca 36 arbetstagare (ifrån tre sektorer) med hörselnedsättning intervjuas. De kommer att rekryteras genom upparbetade kontakter med audionomer (en yrkesgrupp som ofta träffar personer med hörselnedsättning). I den andra delstudien ska ca 36 arbetsgivare intervjuas. De kommer främst att rekryteras genom att arbetstagarna i delstudie ett tillfrågar sina arbetsgivare om de vill medverka. Samtliga frågor som ställs kommer att fokusera på hållbar arbetsmiljö.
Eftersom våra tidigare genomförda studier rörande hörselnedsättning i arbetslivet gett en förhållandevis bred kunskap om arbetslmiljöns betydelse förväntas resultaten i detta projekt leda till mer fördjupade kunskaper. Dessa kunskaper är nödvändiga för att förstå hur arbetsmiljön kan organiseras på ett hälsofrämjande sätt ur ett hörselperspektiv. Vi förväntar oss också att berikas med goda exempel på arbetsmiljöorgansiation som kan delas med andra i ett kunskapsunderslag.
Örebro universitet