Vårdpersonal handskas ofta med etiska och moraliska dilemman. De leder till stress och i värsta fall utbrändhet. De som arbetar på sjukhus skulle kunna få mer hjälp och stöd. Så kallade etikronder är en metod som testats, men dess effekter har inte varit tillräckligt studerade. Projektet har bland annat utvecklat ett instrument som mäter effekter av etikronder och samtal om etik på jobbet. Instrumentet har testats på sjukhuspersonal i Sverige och utomlands.
Metoder, verktyg och utrustning
Arbetsorganisation
En etikrond innebär att sjukhuspersonalen tillsammans med en utomstående samtalsledare pratar om exempelvis en moraliskt stressande situation. Projektet skulle bland annat ta fram ett instrument som undersöker både önskade och faktiska effekter av sådana etikronder. Ett övergripande syfte med projektet var att vårdpersonal ska få mer stöd när de stöter på etiska problem.
Projektet genomfördes i tre delar där det inledande momentet bestod av att utveckla ett särskilt instrument för att utvärdera och analysera etikronderna. Personal på sjukhus som deltog i studien svarade på ett antal frågor med hjälp av instrumentet. Ett åttiotal etikronder spelades dessutom in. Studien genomfördes på svenska, franska och nederländska sjukhus. Projektet analyserade till sist personalens förväntningar av etikronderna samt undersökte med hjälp av instrumentet om förväntningarna uppfylldes. Jämförelser gjordes också mellan olika länder och arbetsplatser.
Studien ger ökad kunskap om etikronders effekt på vårdpersonal. Den har lett till ett instrument som kan användas för att utvärdera resultat av etikronder på arbetsplatser. Instrumentet testades på vårdpersonal med positivt resultat. Inspelningarna från etikronderna visar att de etiskt svåra situationerna oftast bestod av osäkerhet om vem som har makten över vårdbeslut, följt av maktlöshet i mötet med patienter och anhöriga. Huvuddelen av ronderna ägnades åt etikfrågor, på andra plats kom psykosociala funderingar. Resultatet har presenterats vid läkarträffar och föreläsningar samt sprids även via vetenskaplig publicering.
Docent i medicinsk etik, forskningshandledare,
Region Örebro län
Hållbart arbetsliv
Kommunikation
Metoder, verktyg och utrustning
Flera forskningsprojekt har fått stöd från AFA försäkring för att studera hur effektiviseringsmodellen Lean, ett sätt att utveckla verksamheten som...
Metoder, verktyg och utrustning
Arbetsorganisation
En av nycklarna till att motverka ohälsa i arbetslivet är att få till ett effektivt arbetsmiljöarbete på organisationsnivå. Västra Götalandsregionen...
Förebygga
Metoder, verktyg och utrustning
Arbetsorganisation