Krav- och funktionsschema - en metod att använda inom smärtrehabilitering för att stärka samverkan mellan vård, anställd och arbetsgivare?

Det finns väl utarbetade arbetssätt för medicinsk smärtrehabilitering, men inte för den arbetslivsinriktade delen. Forskning visar att tidiga kontakter mellan vård och arbetsplats hjälper de som är sjukskrivna för smärta att snabbare komma tillbaka i arbete. En systematisk metod för att arbeta med dessa kontakter är Krav- och funktionsschema, KOF. Det är en metod för att bedöma arbetsförmåga som bygger på kartläggning av balansen mellan krav och funktion i arbetet. Forskarna undersökte hur väl den metoden fungerar för patienter med långvarig och svår smärta.

Projektperiod: 2019-08-01 - 2022-07-31
FoU-program: 2/2019

Utvärdering och uppföljning

Syfte

Projektet skulle undersöka och utvärdera Krav- och funktionsschema, KOF, för smärtpatienters arbetslivsinriktade rehabilitering.

Genomförande

Forskarna använde både information från intervjuer och data som kan behandlas statistiskt. 18 smärtpatienter och 17 chefer som haft KOF-samtal intervjuades. Dessutom hämtade forskarna in data från ett register för smärtrehabilitering och ställde enkätfrågor. I den delen av studien ingick 60 smärtpatienter.

Resultat

Resultaten visar att KOF hjälpte patienterna bland annat med att minska kraven på sig själva och mot rädslan att bli sedda som lata. För cheferna i sådana samtal blev lättare att prata om svåra saker, en mer målinriktad dialog och de lärde känna medarbetarna bättre. Huruvida KOF ger en egen positiv effekt utöver ordinarie smärtrehabilitering ska forskarna undersöka vidare. Resultaten från studien kan förbättra den arbetsinriktade rehabiliteringen för smärtpatienter. De sprids via sociala medier, utbildningar, nätverk en rapport och vetenskaplig publicering.

Inez Theresé Elisabeth Hellman

Docent,

Uppsala universitet