Sammanfattning Anställda i hemtjänsten har en krävande arbetsmiljö som behöver förbättras. Studien följer en utvecklingsverksamhet i Göteborgs stad som ska göra hemtjänsten till en attraktiv arbetsplats. De har bland annat förändrat bemanningsplaneringen och infört fysisk träning på arbetstid. Studien ger svar på vilka effekter det utvecklingsarbetet fick och även mer allmänna kunskaper om hållbar arbetsorganisering.
Hållbart arbetsliv
Arbetsorganisation
Projektet skulle följa utvecklingen av och arbetet med Göteborg stads plan för bättre arbetsvillkor i hemtjänsten. Forskarna skulle undersöka vad som gynnar utvecklingen mot bättre arbetsvillkor samt hur organisationens ekonomi, bemanningsplanering, medarbetarnas hälsa och prestation med mera påverkades av utvecklingsarbetet.
Forskarna följde bland annat arbetet för hållbar bemanningsplanering och att fysisk aktivitet skulle bli en arbetsuppgift bland alla andra. De observerade hur förändringsarbetet genomfördes, gav återkoppling och försökte se vad som krävs för bättre lösningar. De samlade information med hjälp av individuella intervjuer, fokusgruppintervjuer, så kallad deltagande observation och enkäter. Dessutom tog forskarna in uppgifter om hur arbetstiden fördelades mellan tid med brukarna, förflyttningar mellan brukare, möten och fysisk träning. Under hela processen genomförde forskarna intervjuer med nyckelpersoner. De samlade även in uppgifter om sjukfrånvaro, ekonomiska kostnader och anställdas hälsoprofiler, bland annat med hjälp av cykelturer.
De flesta deltagarna hade dålig kondition. Stress och dålig sömn var vanligt. Förändringsarbetet ledde till ett antal handlingsplaner som omsattes i handling. Uppföljningarna visade att personalens hälsa förbättrades av förändringsarbetet. De sov bättre och var mindre stressade och trötta. Projektet ger kunskap om hur vård- och omsorgsverksamheter kan få en socialt, organisatoriskt och fysiskt hållbar arbetsmiljö. Det ger också kunskap om hur sådana förändrings- och utvecklingsprojekt kan överbrygga svårigheter och utmaningar. Resultaten sprids via en särskild rapport, konferenser, seminarier och vetenskaplig publicering.
bitr. professor,
Högskolan i Borås
Hållbart arbetsliv
Kommunikation
Metoder, verktyg och utrustning
Skolan är en av de arbetsplatser där risken är störst att råka ut för hot och våld. Under ett läsår...
Hot och våld
Hållbart arbetsliv
Arbetsorganisation