Sammanfattning Allt fler svenskar blir riktigt gamla och behöver vård i sina hem. Sjuksköterskor i den kommunala hemsjukvården är ofta stressade och drabbade av arbetsrelaterad ohälsa. Det har inte forskats mycket kring sjuksköterskors arbete i patienters hem. Projektet gjorde detta och resultaten kan bland annat användas inom sjuksköterskeutbildningen och bidra till bättre arbetsförhållanden för sjuksköterskor som arbetar med vård av äldre i deras hem.
Arbetsorganisation
Projektet skulle ta fram kunskap om sjuksköterskors arbete med äldre personer i deras hem. Forskarna skulle bland annat ta reda på hur samspelet ser ut mellan anhöriga, sjukhusvård och hemtjänst för äldre som behöver vård i hemmet samt hur denna samverkan mellan olika aktörer påverkar sjuksköterskorna i deras yrkesutövning. De skulle bland annat undersöka hur ansvaret för vård och omsorg fördelas. Målet var bättre arbetsmiljö och vård.
Forskarna gick igenom tidigare studier inom området. Forskarna följde även 23 sjuksköterskor som arbetade i två kommuner under så många dagliga arbetsmoment som möjligt. Forskarna är själva sjuksköterskor och ställde frågor under arbetet samt spelade in svaren. Frågorna handlade bland annat om arbetsuppgifter och möten. Dessutom tog forskarna löpande anteckningar och fotograferade föremål och miljöer samt samtalade med sjuksköterskor kring dessa fotografier. Slutligen analyserades allt material som samlats in.
Sjuksköterskorna upplevde ofta att de var osynliggjorda och inte befann sig inom sjukvården. De fick ofta agera för att säkerställa vården för patienter som kom hem från sjukhus. Att de inte har samma journalsystem som sjukvården ledde till merarbete. Det fanns inga tydliga gränser för deras uppdrag. Ibland fick de till exempel hjälpa till med patienternas hygien. Projektet ger ny kunskap om hemsjukvård och organisatoriska förhållanden kring den vården. Resultaten får betydelse för synen på sjuksköterskors yrkesutövning i hem och för hemsjukvården av äldre. Sjuksköterskor får nytta av resultaten i sin yrkesutövning. Resultaten sprids via vetenskaplig publicering, konferenser och utbildningar.
professor,
Linköpings universitet
Hållbart arbetsliv
Kommunikation
Metoder, verktyg och utrustning