Praktiskt arbetsmiljöarbete för en jämställd sjöfart

Cirka 10.000 personer arbetar på fartyg i Sverige och sjöfarten hade sitt egna så kallade me too-upprop där cirka 1.500 kvinnliga sjömän deltog. Fokus i sjönäringen har legat mer på att anmäla än att förebygga sexuella trakasserier, det vill säga på enskilda personer snarare än systematiskt arbetsmiljöarbete. Det saknas därför kunskap om effektiva metoder för att förebygga kränkande särbehandling inom sjöfarten. Projektet har tagit fram sådana metoder och strategier.

Projektperiod: 2019-02-01 - 2021-01-31
FoU-program: 4/2018

Förebygga

Kränkande särbehandling och mobbning

Syfte

Projektet skulle ta fram, utvärdera och sprida metoder som förebygger kränkande särbehandling samt stärker den sociala arbetsmiljön och jämställdheten i sjöfarten. Forskarna skulle också undersöka hur dessa metoder kan införas. Målet var metoder som är så tydligt beskrivna att man förstår varför de fungerar.

Genomförande

Projektet började med en litteratursökning och samtal med representanter för fackförbund och rederier för att ta fram exempel på metoder och strategier. Sedan genomfördes så kallade fokusgruppintervjuer med gruppdeltagare från branschen. Där diskuterades och utvärderades metoderna. Realistiska och användbara metoder var i fokus. Utifrån dessa undersökningar tog forskarna fram goda exempel och praxis som kan förbättra den sociala arbetsmiljön och jämställdheten på fartyg.

Resultat

Över hälften av alla kvinnliga sjöfarare rapporterar att de utsatts för kränkande särbehandling. Oftast från chefer och arbetsledare. Forskarna pekar i sin rapport bland annat på skyddsombudens viktiga roll för att stötta och förebygga. De konstaterar att chefer på fartyg behöver mer utbildning om och rutiner kring dessa frågor. Det är några av projektgruppens råd och rekommendationer för att motverka kränkande särbehandling samt öka jämställdheten på fartyg. Resultaten sprids via en rapport, konferenser och vetenskaplig publicering. Dessutom sprids de till parterna inom sjönäringen, via en hemsida och genom utbildning av sjöbefäl.

Cecilia Österman

Universitetslektor,

Linnéuniversitetet