Förändring av vardagens aktiviteter hos personer med depression och ångest efter arbetsterapeutisk rehabilitering.

Allt fler sjukskrivs för psykisk ohälsa. Det behövs mer kunskap om vad som kan få personer med ångest och depression att återfå sin arbetsförmåga. Projektet undersökte vad som ger dem hälsa och välbefinnande genom att studera vardagliga aktiviteter, som skötseln av hemmet och fritidssysslor, och hur utförandet av de aktiviteterna påverkades av rehabilitering. Resultaten kan bland annat förbättra rehabiliteringen för personer med ångest och depression.

Projektperiod: 2020-07-01 - 2023-06-30
FoU-program: 4/2019

Arbetsförmåga

Arbetsåtergång

Syfte

Projektet skulle ta reda på mer om vad som bidrar till hälsa, välbefinnande och arbetsförmåga hos personer med depression och ångest genom att undersöka vardagsaktiviteter som patienterna uppgett som problematiska och hur utförandet av dem påverkas av arbetsterapeutisk rehabilitering.

Genomförande

Vardagliga aktiviteter som patienterna uppgett som knepiga att utföra undersöktes i samband med arbetsterapeutisk rehabilitering. Forskarna ställde frågor om vilka aktiviteter som varit problematiska, hur väl man lyckats genomföra dem och vilken roll rehabiliteringen spelat för detta. Flera standardiserade frågeformulär användes, bland annat om vilka aktiviteter som medför problem och hur väl man lyckats genomföra vardagliga aktiviteter. Forskarna använde även data som samlats in i ett tidigare projekt. 54 personer deltog i projektet. De delades in i arbetande, tidigare sjukskrivna som återgått i arbete och sjukskrivna.

Resultat

De tre grupperna mötte olika problem. För arbetande handlade det främst om rekreation och sociala aktiviteter. För tidigare sjukskrivna om sociala aktiviteter och obetalt/betalt arbete. För sjukskrivna om sociala aktiviteter och hem och hushåll. Alla tre grupperna fick det lättare med sociala aktiviteter, det som alla tre grupperna hade problem med. Gruppen arbetande förbättrades i flest aspekter, följd av de tidigare sjukskrivna. De sjukskrivna förbättrades i färre aktiviteter. Studien ger kunskap om vilka vardagsaktiviteter som är knepiga för personer med ångest och depression samt hur detta påverkas av rehabilitering. Resultaten sprids i forskarsamhället via konferenser och artiklar samt till en intresserad allmänhet via populärvetenskapliga kanaler. Målet är att kunskaperna ska hjälpa dem som har ångest och/eller depression att få ett hållbart arbetsliv och ett fungerande liv i övrigt.

Petra Margaretha Susanne Wagman

Högskolan i Jönköping