Kompetensutveckling eller kompetensavveckling i robotiserade miljöer (KOMPARO)

Kollaborativa robotar, som ABB:s GoFa, används allt mer i industrin. Forskning om människa-robotsamarbete (HRC) har i stor utsträckning fokuserat på tekniska, säkerhetsmässiga och ergonomiska aspekter. Klassisk forskning kring automatisering visar att ökad robotisering kan leda till nya arbetsmiljöproblem kopplade till kompetensförlust i samband med förändringar i arbetets innehåll. Risker för kompetensförlust i samband med HRC har dock studerats i mycket liten utsträckning.

Projektperiod: 2025-04-01 - 2028-04-01
FoU-program: FoU-projekt Arbetsmiljö, augusti 2024

Artificiell intelligens, automatisering och robotisering

Syfte

Syftet med KOMPARO är att öka förståelsen för hur robotisering, specifikt i form av HRC, påverkar operatörens kompetens och känsla av kontroll i arbetet, samt hur kollaborativa robotar ska utformas för att stötta operatörens egen kompetensutveckling. Studien syftar även till att öka kunskapen om de kompetensbehov som uppstår vid HRC inom produktionsindustrin, jämfört med arbetsplatser där arbetet utförs helt manuellt eller helt automatiserat.

Genomförande

KOMPARO genomförs tillsammans med Volvo Group och Scania CV och kommer involvera minst två arbetsstationer från dessa företag. Efter en initial kunskapssammanställning och anpassning av identifierade arbetsstationer kommer datainsamling ske i form av en kvalitativ nulägesanalys där operatörer, teamledare och fackliga representanter. Därpå följer en experimentell studie kring en specifik arbetsstation. Projektet avslutas med syntes där konkret tillämpbar vägledning tas fram.

Resultat

Projektet fokuserar på arbetsplatser inom svensk produktionsindustri och kommer leverera vägledning för utformning av HRC. Vägledningen kommer omfatta designriktlinjer för utformning av arbetsstationer, men även mer generell vägledning för utformning av kollaborativa robotlösningar. Resultaten kan till exempel handla om i vilken utsträckning roboten ses som ett verktyg, en kollega, eller en autonom maskin, samt vad detta i sin tur får för arbetsmiljökonsekvenser.

Erik Alexander Billing

Bitr. Prof.,

Högskolan i Skövde